ВРАЦА - ЛИФТА - trail.bg

ВРАЦА - ЛИФТА

1 year, 9 months ago

Когато сър Врачан Иванич ми изпрати траковете на тези маршрути сподели, че карането по пътека (2) ще ми донесе множествен МТБ оргазъм...
Внимавайте, защото се оказа прав - това е една от най-добрите пътеки, които съм карал! То не бяха камъни, наклон, скали, кари, серпентини, бърз горски участък... Абе, всичко!
Карането започва от разклона преди Згориград за пещерата Леденика, откъдето по асфалтовия път за около час и малко се озовавате на билото. Пътека (1) е много добро предястие за основното блюдо (първата част на видеото), като с повторното качване вече сте готови за Специалитета на деня (2). От снимките и видеото ще можете да придобиете известни впечатления за какво иде реч, но наистина спускането е прелест!
Добрата новина е, че в района остана още доста материал за каране и описване, така че в най-скоро време очаквайте продължение...

Ниво - пътека (1) започва доста остро и има няколко технични участъка, но в средната и долна части нивото е като за умерено напреднали карачи.
При пътека (2) нещата стоят другояче - САМО за хора с опит! В противен случай ще бутате почти през цялото време  надолу... Вземете си всичката налична протекция - ще ви трябва!

UPDATE 2018
За съжаление, няколко години по-късно тонът не е така възторжен, както през 2013-та... Причината е, че пътеката не се поддържа (поне не и от каращи) и резултатът е яко камъняци и чакъл, развалящи кефа в горната част! Там и без това придвижването с велосипед е за много напреднали байкъри, но сега невъзможните участъци са още повече. В средната част също е доста занемарено + групово самоубили се едри дървета, така че усещането е за постоянно накъсване и спъване от всякакво естество.
Има и добра новина - от другата страна на реката, в края на Згориград, местен агент си е направил много симпатично трасенце, където да движи кокалите. Има още малко работа, за да го изкара до пътя, но си струва труда! Отбелязъл съм края на картата.

UPDATE 2019
Само година по-късно, нещата са вече съвсем различни - на местна почва се появи приятелската грума Omsight и запретнатите ръкави дадоха страхотни резултати! Пътеките са поддържани, облагородени с елементи, появиха се и нови находки, а думата БОЧ влезе в масова употреба.
Лично за мен, най-добри са т.нар. Асенска и спускането към село Бистрец. Това е и причината да им добавя следите - оставят трайни позитивни спомени, водещи до зависимост!
В номерацията на траковете са №3 и №4.

Трудност

Галерия