х. ПЪРШЕВИЦА - ОЧИНДОЛ х. ПЪРШЕВИЦА - ОЧИНДОЛ/ОПЛЕТНЯ - trail.bg

х. ПЪРШЕВИЦА - ОЧИНДОЛ х. ПЪРШЕВИЦА - ОЧИНДОЛ/ОПЛЕТНЯ

2 years, 1 month ago

Има няколко варианта за качване до хижа Пършевица, като на следата по-долу съм приложил не най-лесния. Ако искате да ви е мирна главата, просто хването пътя през Миланово и така с чисто въртене (20 и малко км) ще се възвисите до билото врачанско, откъдето ще се насладите на прочутите гледки и фотки. Беглички могили, пропасти, тесни пътечки, плаващ камънак, мощни нанадолнища... Има още две качвания, които са ми известни, чиито начални точки съм посочил на картата. Районът е изпъстрен с доста варианти за надолу, като с времето ще се опитам да ги пускам тук като следи.

Трак (1) е първият, който карах там и няма как да забравя. Както казах, за качване до хижата разполагате с много опции, а до изходната позиция за спускане имате малко изкачване през тучни и красиви зеленини ( в зависимост от сезона). Пътеката е тясна и коварна в началото, като второто се запазва до края. Иска се опит, за да се кара цялата, но това не е нещо дефицитно, щом четете тук :-) 
Карането свършва буквално на шосето преди разклона за Очиндол, а приключението продължава в кръчмата "Дядо Йоцо", посочена на картата.

Трак (2) е по жълтата маркировка от хижата до село Оплетня. Началната ѝ част съвпада с първия трак, но след това се отделя вдясно. Голям кеф е тази пътека! Асоциацията с Локорско не е никак неоснователна... Снимките са с номер (2).

Трак (3) е само за много напреднали карачи! Представлява изключително трудна скална пътека, катереща се от капанчето с водопада край пътя, чак до кръстта на върха на скалите. Оттам също има опции... Линкът води към трак (1), като там с точка е посочено началото.
Теснотия, кривотия, пропаст. Една грешка на някои места може буквално да ви струва живота. Снимките са с номер (3).

 

Видеото е от трак 3

https://www.pinkbike.com/video/382219/


  

Трудност

Ниво - качването е приемливо, но спускането изисква умения за каране по технични терени. Те стават особено належащи във финалната част, където прагове, дропове и остри скали се редуват със сериозни наклони и тесни пътеки...