СОФИЯ - Bike Park Sofia (Южен парк) - trail.bg

СОФИЯ - Bike Park Sofia (Южен парк)

1 year, 9 months ago

Логично е София да попадне в темата Витоша.
Логично е и най-накрая да има МТБ-повод, с който да се похвалим - столицата ни се сдоби с истински байк-парк!
Вярно, все още неофициален и учудващо защо пренебрегван от "гурутата", но като всяка българска работа, не сме изненадани.

Смея да твърдя, че BPS (Bike Park Sofia) е най-големия в страната в градски условия. Разполага с четири зони, съобразени с възможностите на ползващите го:

ДЕТСКА - южно от Монца, до градинката за разходка на кучета. Има подобие на Pump-track, но не с гърбици, а с три трапеца и два удобни виража. Кара се двупосочно и се върти осмица. Когато е сухо, най-малките го поизравят, но след дъжд се шейпва лесно и бързо.
Учи на издърпване, отскок, лягане във вираж и разбира се - издръжливост. Няколко завъртания в двете посоки качват пулса на 200!

ЕНДУРО - хълма под Американско посолство, северно от Монца. Разполага със седем (засега) различни като техника и елементи пътеки, които покриват почти всичко в категорията. Две от тях са със зли серпентини, които ще опънат нервите и на най-добрите. Изобилстват от малки (и не съвсем) скокчета и дропчета, наклон, виражи и дребни закачки. Хващат се последователно от глухата асфалтирана алея под посолството.
Учи на абсолютно всичко, за което може да претендира един ендуро карач.

МОНЦА - добре известната поляна под Американско посолство. Разполага с един безумен дроп, както и 4-5 едри скока, снабдени с гробове след кикърите. Отделно, в горичката има недовършен дърт-парк. Виражите са много добри, но за да ви се върже картинката, трябва да имате топки да скачате по-големи неща. Това място е основно за каращите DH&FR. Все още е необезопасено, защото само който не се е разправял със спускачи може да ме разбере...
Учи на бърз и лесен достъп до реаниматори, както и ортопед-травматолози. Иначе казано - само за спускачи.
Перспективата е да се запълнят "гробовете" и да се обезопасят всички елементи. Въпрос на време.

FOREST JUMP - това е черешката на тортата! Още не съм му измислил по-удачно име, но се намира северно, под Монца - до езерото. Представлява залесен хълм, на който има вече над 12 линии (с трансферите), дузини скокчета, дропчета и виражи, предназначени за учене на скачане и каране по бързо трасе. Направени са различна височина и степен на трудност, някои са спийд (без попивка), други трапец... Никъде след кикърите няма гробове, т.е. може да се учи всеки, в зависимост от големината на топките. Всяка линия е с различни елементи, а най-забавно е с трансферите.
Учи на всичко за скачането и каране във виражи.
В тази зона предстои да бъдат направени и няколко XC-пътечки, за да може и по-плашливите да повъртят, та по някое време да им се услади и да сменят стила...

https://goo.gl/maps/6pcqD9DJP7bNH4hn9

 

Трудност

Ниво - от изброеното по-горе става ясно, че всеки може да намери своето място за трупане на опит и умения. Това е и целта на подобно съоръжение. В личен план мога да кажа, че тепърва ще се появяват нови линии и възможности, както и че стига да иска, в BPS човек може да намери целодневно занимание за себе си и семейството.

GPS следи

Галерия