ЧЕРНИ ВРЪХ - СЕЛИМИЦА - х. СЕЛИМИЦА - КЛАДНИЦА - trail.bg

ЧЕРНИ ВРЪХ - СЕЛИМИЦА - х. СЕЛИМИЦА - КЛАДНИЦА

1 year, 11 months ago

Познато ли ви е чувството, когато "откриете" топлата вода?
Дваж по-приятно е когато установите, че всичко това се случва в задния ви двор!
От няколко години заглеждам това спускане, но всички, запознати с Витоша твърдяха, че не ставало, имало много камъни, било само "мамата"...
Дали защото съм тъп, или пък упорит, реших все пак да проверя колко гадно е гадното. И какво мислите че намерих - една от най-забавните пътеки на Витоша, която бързо намери място сред любимите ми!

До върха можете да се доберете по поне четири начина, затова няма да се спирам на тази част. Фокусът ще е върху спускането, което започва по класическата пътека от велорали Черни връх, т.е. към Конярника. На първата възможна отбивка хващате лявото и се озовавате пред връх Селимица. Излишно е да хваля спускането от Черньо, но никак не е излишно да хвърля поне две шепи комплименти за "новата" находка! Ако сте с поне средни умения, истински ще оцените терена. От снимките (а скоро и от видеото) ще добиете известна представа.
Пътеката е чиста, със страхотно сцепление и очевидно велосипедно девствена. Има само няколко места, където ще се наложи да побутате метър-два, като всичко друго се кара на 100%! Спускането е от най-добрите, с много адреналин, а щом излезете на черния път и хижа Селимица (отдясно), вляво хванете продължението, което слиза чак до село Кладница - също ще ви отнесе!
В случай, че не ви се слиза до Кладница, можете от хижата да се включите на изток към Острица, Витоша 100 и т.н.

https://www.pinkbike.com/vieod/331040/

Трудност

Ниво - за да карате навсякъде и да се насладите на всички разкошотии на пътеката, трябва да сте с минимум средни умения.