КАВАРНА - КАЛИАКРА - КАМЕН БРЯГ - trail.bg

КАВАРНА - КАЛИАКРА - КАМЕН БРЯГ

2 years ago

Не съм убеден, че това е точно летен маршрут, защото на Камен бряг трябва да дойдете през месец май. Тогава цъфтят божурите и макар времето да е по-преобладаващо, със сигурност ще се чувствате по-добре.
Ако пък носите на жега и температури около 40 не ви притесняват, карайте и август, ако щете.

Тове е един типичен ХС-маршрут, в който техничността отстъпва място на кротката разходка по едно от най-красивите места на черноморието ни. Разбира се, тази преценка е индивидуална, но щом още хиляди други са на същото мнения, явно тезата не е далеч от истината.

Началото на карането зависи от това къде сте се настанили. Всъщност, това няма особено голямо значение, защото откъдето и да тръгнете, след като веднъж се впишете в кръговия маршрут, все ще ви е хубаво. Това е и причината да липсва същински трак, а на картата да виждате само точките с интересните места. Тъй като тази част на Добруджанското плато е изключително достъпна, можете да шарите в зависимост от възможностите си по черните пътища, отмятайки едно след друго местните забележителности.

Рок-фестът в Каварна е ясен, историческите богатства също, остават заливите и гледките. Извън града прекосявате Българево и поемате към нос Калиакра, където можете да отнесете няколко часа, ако решите да чакате танца на делфините, често обикалящи крайбрежието. Крепостта е интересна, но не мислете, че ще можете да упражнявате траялджийските си умения точно там.
Следва посока Болата (там може да откарате и цял ден), а после са черните пътища към комплекс Русалка. Важното тук за гледане е т. нар. "Джунгла" - интересна гъста и обрасла територия, разположена накакси по-ниско от скалите и обвита с мистерия. Там едва ли ще карате, но си струва да опитате ;-)
Продължавате към Яйлата, където също има какво да се види, а след това са Камен бряг и Огънчето. Ако още не ви е примързяло, най-добре отидете и до Тюленово, откъдето можете да се метнете обратно до Каварна по хасфалта.

Да, накрая съкратих разказването, защото за всички обекти по пътя има достатъчно в интернет. Подгответе се, ако искате и да попиете по-достоверно видяното, или просто си повейте слабините в района, защото наистина си струва усилието.

Трудност

Ниво - за всички.