ЗЛАТИЦА - ЦЪРКВИЩЕ - ПОДБИЛНИ НАПЪНИ - ЗЛАТИЦА - trail.bg

ЗЛАТИЦА - ЦЪРКВИЩЕ - ПОДБИЛНИ НАПЪНИ - ЗЛАТИЦА

1 year, 8 months ago

Описвам този маршрут, само защото е удобен и бърз вариант за качване до връх Свищи плаз и околните бедра, споменати по-горе. Следата на пътеката (спускането) е само за мазохисти и желаещи да зърнат най-стръмната и лизгава серпентина на Балкански полуостров... :-)
Село Църквище е разположено над Златица и е много добър изходен пункт за катерене към билото. Поразбит асфалт ви извежда където пожелаете, а от западната страна е известното трасе за спускане на местния екстремен клуб. Описаният тук маршрут се отклонява на изток от шосето и след половинчасово бутане се озовавате под бедрата на връх Свищи плаз. Ако искате да се качите догоре, ще ви трябва още максимум час, а оттам имате много опции:
 - спускане на изток (по/под билото), в посока този маршрут
 - спускане към хижа Свищи плаз и продължението, описано тук
 - спускане на юг по описаната тук пътека
 - спускане на югозапад по едно страхотно скалисто ребро (предстои описание)
 - спускане на запад, част от Ком - Емине (в обратна посока)
 - северните спускания не съм ги пробвал, но със сигурност и там ще се намери храна за окачванията ви!

Нашата задача бе да проучим едно от бедрата, които се спускат на юг, до града. Оказа се, че има няколко пътеки, но в типичен С.К.А.нархичен стил, избрахме най-кривата. Цената бе побутване, поносване, малко "мамата", малко качествено спускане, доста тръни и най-стръмната и невъзможна за каране серпентина, която съм срещал досега. Затова бих казал, че пътеката не се препоръчва горещо... :-)

За всички карания в района, горещо препоръчвам да завършват в това заведение. Вече ни познават, не ни гледат като извънземни, а и скарата не е никак лоша.

http://www.pinkbike.com/video/332198/

Трудност

Ниво - качването го може всеки, спускането - не...