ЯСЕНОВО - връх ИСПОЛИН - ЯСЕНОВО (ХИМИТЛИЙСКАТА ПЪТЕКА) - trail.bg

ЯСЕНОВО - връх ИСПОЛИН - ЯСЕНОВО (ХИМИТЛИЙСКАТА ПЪТЕКА)

2 years ago

Не очаквах, че тази пътека ще ми донесе толкова радост!
Очевидно Скобелев е разбирал от терени, щом е избрал точно този маршрут за "спускачите" си... :-)
Съветвам ви да влезете в Ясеново откъм Дунавци и Шейново, защото оттам пътя е доста по-добър.
Ако карате с нормално темпо, за около два часа сте на Узана, а след още максимум един ще сте в позиция за надолу. На трака съм избрал малко криви 1-2 км преди връх Исполин (стръмен и занемарен горски път, т.е. бутане и малко "мамата"), но това е заради обилните къпинови и ягодови благини преди чешмата под върха в края на юли. Ако това не ви допада, има си и класическо качване до върха, което е доста по-гостоприемно.
Интересното става след подсичането на Исполин (от изток), когато започва истинският кеф! Разнообразна, бърза, технична и запомняща се е Химитлийската! Шестте ѝ километра са точно колкото трябва, за да я пуснете на един дъх и долу (особено след изключително силния финал) да питате за още... На трака съм сложил точки къде трябва да внимавате, за да не се объркате.

Вторият трак е от приятели, които продължиха започнатото и усложниха трасето с повечко камънак. Твърдят, че си струва, а ето какво казва г-н Иван по темата:
"...дива пътека с интересни завои и наклони, която преминава в сипеи и ронливи камъчета с много варианти да се влачиш надолу. Инерцията те държи и ако спреш - няма тръгване. До последно те изцежда. Разбира се, в селото долу се ВИКА от кеф, че дори и след като са ти източили бензина ти е все тая... ;-)".

Update 2014
Добавих и трети трак, който успях да завъртя при едно от минаванията ми през района. Попаднах на моторджийска следа, която изглеждаше обещаваща. Оказа се типично XC с много въртене и скучновато спускане. Публикувам я заради последните 2-3 километра, които измиват срама на останалото тутуруткане - техничен камънак, бивш черен път, глътнат и изчезващ сред трънаците. Ако не ви се върти всичко останало, просто избутайте края в обратна посока и му се насладете. 

Update 2018
Промених трак №1, тъй като пътя за качване е ремонтиран и на практика можете да се качите до х. Партизанска песен и с автомобил. Няма смисъл да се бъхтите по стръмните и каменисти серпентини от старата версия.
Кофти новината е, че пътеката почти не се ползва и започва сериозно да обраства. Все още носи своя чар, но (особено през лятото) растителността преобладава.

https://www.pinkbike.com/video/326673/

 

Трудност

Ниво - изисква се минимум средно, за да не се измъчите, особено в крайната част, където небезизвестната нискостаропланинскоостровърхосуркаща се настилка само дебне за неподготвени байкъри... :-).