ВЕЖЕН - ЮГ - trail.bg

ВЕЖЕН - ЮГ

1 year, 8 months ago

След като два пъти полазвах Вежен от север реших, че е крайно време да го проверя и от юг. За щастие, идеята се оказа повече от добра, защото южният Балкан винаги ми е харесвал повече, открих бърз и лесен достъп до билото, а и спусканео (отново на юг) от върха се оказа приятна изненада.
Началото е от разклон на подбалканския път, като пред вас се разкрива красива и караема панорама, водеща право на север и нагоре. Бързо се набира височина (по прага Козница) и за 20-тина минути се озовавате пред една изоставена кошара с голяяяма чешма. След нея хващате пътеката на север и през живописна местност заобикаляте връх Дапково краище. Следва равната премка Говедарника, а после сте само вие и Вежен.
При добро темпо, можете да сте на върха за макс. 3-4 часа, което прави този маршрут много удобен и за други подобни в района.
След като ви издуха силният вятър горе и се натъкмите с протекции и каски, започва спускането. В началото сте по билото и технично се разминавате с камъни и туфи, а след това поемате на югоизток по една сръчна и доста бърза пътека. Тя следва зимната маркировка, която ще ви отведе чак на подбалканския път.
За мен пътеката беше много приятна изненада - предлага от всичко, като през цялото време силно ми напомняше на спускането към Рилски манастир (от х. Иван Вазов). Убеден съм, че ще ви хареса!

Хапването след каране може да стане на няколко места при връщането ви към София (ако сте от София, де), но най-близкото е едно крайпътно заведение, където дават и стаи под наем.

Ниво - минимум средно. 

Трудност

Ниво - минимум средно.