ВЕЖЕН ЮГ - х. ЕХО - х. КОЗЯ СТЕНА - ЧИФЛИК - trail.bg

ВЕЖЕН ЮГ - х. ЕХО - х. КОЗЯ СТЕНА - ЧИФЛИК

1 year, 11 months ago

Наясно съм, че за мнозина бутане и носене близо четири часа не е колоездене, но пък и знам, че всеки метър нагоре си заслужава усилието!
Класическото качване на Вежен е от север - описал съм го по-горе, но южното е много по-красиво.
Мощна езда по ръба на Балкана, съпроводена от няколко шеметни спускания, подсичания и кратки избутвания - един от най-богатите маршрути, които съм карал. Видеото и снимките показват достатъчно подробности, като новата отсечка към класическия маршрут е връзката между хижа Ехо и хижа Козя стена.
Последното за деня побутване е преди хижа Козя стена, но не е нищо особено, с изключение на един участък в края. След като подминете табелата "Опасно ...", на следващото "кръстовище" поемете нагоре, вляво. Така ще избегнете немалко "Мамата"!
Трудно е човек да повярва, че след целия този кеф, изпитан от началото на спускането от Вежен, тепърва предстои още... и то какво - спускането към Чифлик! Колкото и да сте изморени, теренът и скоростта бързо вдигат, като се започва каране, което трудно се забравя. Гората на северния склон е "правена" като за МТБ - стръмно, технично, скоростно и надъхващо... и има мнооого!
Финалната серия с корените е достойна за всяко DH трасе, а обратния наклон на пътеката в края - за всяка реанимация... :-)

Тъй като това каране беше част от проекта Балканче, имахме предварително уговорена нощувка и неприлично добра вечеря. Иначе качествената храна е последното, от което можете да се оплачете в района - тук почти всяка къща има механа...

 

Трудност

Ниво - минимум средно.