ВЕЖЕН - СЕВЕР - trail.bg

ВЕЖЕН - СЕВЕР

1 year, 8 months ago

Още един легендарен старопланински връх, който горещо препоръчвам. Качвал съм го няколко пъти - надолу винаги е хубаво! И северните, и южните му спускания носят много адреналин. Всъщност, ако трябва да сме буквалисти, има и западни, и източни... 
В случая началото е от Рибарица, като пътят е черен, караем на 100% и извежда до х. Вежен. Там може да срещнете патрули, които да ви обяснят, че карането в парк (Централен балкан) е забранено, но оттам нагоре вие си бутате, не карате...:---) 

Спускането от върха до хижата може да стане по пътеката, от която сте се качили, както и по още два варианта (виждат се на картата). В зависимост от нивото и способностите ви, можете да избирате. Най-лесен е първия. След хижата започва една страхотна горска част, която във финалния участък изисква висш пилотаж!

Update 2014.
След като през 2010-та направихме северното спускане от върха - през хижата и по-късата (но доста технична) пътека (1), четири години по-късно решихме да пробваме и дългия вариант - през рида (и резерват Царичина)(2). Думата резерват обезсмисля по-нататъшното ми описание, защото навлизам в нарушение. Просто ще споделя информацията, дочута в хронологичен ред от един приятел на Райко :-)
 - хижарите отново са пословично негостоприемни
 - ежедневен патрул, вместо да гони когото трябва, се закача с разни байкарони и им размахва нормативни документи от 2010-та година
 - байкароните не остават очаровани от пътеката, т.е. нищо особено
 - над Рибарица (извън резервата) има отвратителни сечища, последиците от които вече грозно дълбаят, ръка в ръка с ерозията.
 

Много добро хранително-питейно заведение можете да намерите тук. Собственикът бе толкова отзивчив, че ни метна с джипа си чак до паркираните в началото на пътеката МПС-та. Ние пък върнахме жеста с обилна вечеря...

https://www.pinkbike.com/video/373367/

 

Трудност

Ниво - лесно до хижата, бутане до върха. Надолу се изисква да сте напреднал (за да не бутате) и повече от напреднал за финалните 200-300 метра от горската част на пътека (1). (2) е резерват и там работа нямате.

Галерия