СЛИВЕН - БЪЛГАРКА, КУТЕЛКА и др. - trail.bg

СЛИВЕН - БЪЛГАРКА, КУТЕЛКА и др.

1 year, 8 months ago

Който е последвал примера от досегашните две сливенски включвания, няма как да не е разбрал, че при тези дадености, задължително ще има и трето! Е, имаше... и то какво!
Не сливам това поредно сливенско каране с останалите, защото излязоха цели пет пътеки и има опасност манджата да стане с грозде... 
Във видеото от "Халката" се вижда, че момците ми загатват за пътека от връх Българка, под Кутелка и чак до Сливен. Порових из Google maps и не отне много време, за да си "нарисувам" трака със спускането. Впоследствие се оказа, че има три варианта, но физически остана време само за един (следобедът беше отреден за Чумерна).

Трак 1.
Маршрутът, който карах. Стартира от квартала под хълма с кръстта и ви изкачва през много приятен черен път, преминавайки през няколко интригуващи съборетини. Очевидно, в миналото тук е имало парк с разни забележителности, от които в момента мирише единствено на разруха... Не след дълго се включвате в официалния асфалтов път, преминаващ покрай връх Българка. Качването не е никак трудно, автомобили почти липсват и за 1-2 часа (в зависимост от темпото) сте в изходна позиция. До върха не се качих, защото ми изглеждаше доста горист, но нищо чудно да има връзка с пътеката от трака (някаква форма на ГФР).
Спускането е издържано изцяло в доказано добрия сливенски стил - изразени пътеки, скорост, технични участъци! Има и два моторджийски скока, които внасят допълнително интрига. На две места бдителни туристи са спънали спускането с дънери, но бързо се заобикалят. Водата е изкопала и улей, за допълнителна трудност. Всичко това се случва за няма и километър - страхотно начало. След това изненадите постепенно позачезват и до самия край летите с 300... Много силна пътека!

Трак 2.
Малко по-къс от Трак 1, защото започва с отбивка вдясно, малко по-надолу по асфалта. За разнообразие, съм дал старта на качването с начало от по-централно място в Сливен, което не пречи да се направи предложението по-горе. На снимките ще видите и името на маршрута: Каракютюк- Костова чешма - Бялата вода - Свети Спас - Селището - Сливен. Стартът не е така агресивен като в първото предложение, но по нищо не отстъпва като усещане за добра пътека. Щом стигнете до "Бялата вода", двете следи (с Трак 1) се обединяват и тук можете да избирате - да продължите по пътеката от Трак 1 (проверен), да поемете вдясно (точно срещу табелата) по добре изразена пътека към Сливен (непроверено), или да тръгнете (с изкачване) на изток, по зелена маркировка, водеща до "Маринино градище" и "Селището" (непроверено).

Трак 3.
Това е проекто-трака, с който тръгнах към Сливен. Започва от същото място, където са скоковете от Трак 1, но не поема по моторджийската пътека, а с изразен черен път тръгва в своята си посока. В Google maps ясно се вижда, че пътека има, а в края на спускането по Трак 1, една баба сподели, че от т. нар. Тодорово аязмо (отбелязано на трака) нагоре има пътека към билото. Всичко това ме накара да оставя този проекто-трак, защото той ще ме доведе тук за четвърти път... :-)


UPDATE 2018
Годината е вече 2018-та, на сцената са се появили нови лица и цял нов клуб - Blue Rock. Момчетата са доста ентусиазирани и са се захванали да чистят и поддържат многото опции за каране в района. Покрай това са се появили няколко нови пътеки - Моллова гора и вариант на спускането от Кутелка. Отделно, лифтът вече качва велосипеди и всичко започва да намирисва на още един байк-парк!
Прилагам трите следи на почистените пътеки в тази част, за да не се бъркат с досегашните:
Кутелка
Чаталка
Моллова гора

 

Трудност

Ниво - трудно ще намерите лесно каране над Сливен. От средно, до напреднало - тук си трябва опит. Разбира се, има и по-лесни неща за начинаещите, но хубавите (за да не се бутат и надолу) са за хора, които карат по-отдавна.