ШИПКА - БУЗДЛУДЖА - ЕНИНА - trail.bg

ШИПКА - БУЗДЛУДЖА - ЕНИНА

1 year, 11 months ago


Няма как да отидеш до Шипка и да не се качиш на Буздлуджа. 
Няма как да се качиш на Буздлуджа и да не видиш безумието, наречено Дом-паметник на Партията... 
Малцина знаят, че името на този връх е Хаджи Димитър (според Wikipedia), тъй като именно тук през 1868 г. е разбита четата му, а по този повод Ботев пише "Тоз, който падне в бой за свобода...". Истината обаче е друга - върховете са два - Буздлуджа и Хаджи Димитър. За протокола.

Но, няма да говоря за политика, а за пътеки, тъй като тук има изобилие от такива! Успяхме да караме две от тях - може би най-добрите.
Синята маркировка (1) ме спечели! Може да стартира от самия връх, или пък от хижата, като трябва да внимавате да не слезете прекалено ниско. Първите три километра са почти равни, като идеята е да се придвижите по билото до началото на спускането. Моторджиите са се постарали да не се объркате, като същевременно не са успели все още да окенз*т нещата. Крайната цел е "Калето", където има руини на древна крепост. Докато стигнете дотам, ще минете през разнообразен терен, който няма да ви позволи да се разсеяте! Висшият пилотаж започва при спускането от "Калето", където наистина ще ви трябват завидни умения, ако искате да го карате цялото. Снимките и видеото са достатъчно информативни...
Жълтата маркировка (2) е донякъде разновидност на синята, но само в началото. Дървосекачите са разсипали старите черни пътища и са прокарали нови, така че в началото има леееко неприятно спускане. Поради това, силно препоръчвам да заемете началната част от трака на Синята пътека, а след като се пресекат, да си продължите надолу към Енина. Тук моторджиите са се пооляли и ще се наложи да се поборите със завидна доза бягащи камъни от всякакъв калибър. Утехата е, че така се тренират баланс и газене, а в долната част пътеката се изчиства и става бърза, задъхана и носеща много радост.

https://www.pinkbike.com/video/327074/

 

Трудност

Ниво - за пълноценно каране би трябвало да сте с поне средни умения. Краят на пътеката със синя маркировка (Калето) изисква висш пилотаж!