РИБАРИЦА - х. ЕХО - trail.bg

РИБАРИЦА - х. ЕХО

1 year, 8 months ago

Тук ще се опитам да дам обща информация за възможните спускания от хижата на север - към Рибарица. На приложения трак ще видите четири следи, като това са познатите ми варианти за спускане от хижата. Не съм посочил как можете да се качите, защото вариантите също са много - от епичното спускане през Вежен, до избутване, или трудно въртене по някоя от посочените пътеки. Разбира се, винаги можете да усложните допълнително логистиката и да се качите от юг или изток... :-)

В никакъв случай (1) не се подлъгвайте да правите най-западната следа от трака! Сложил съм и марка, а причината да го посоча е с предупредителна цел. През 2011-та опитахме да спуснем оттам и всичко завърши с фрактура и среднощно зачукване...
Спускането през Кавладан (2) е по-приемлив вариант, въпреки че започва доста остро, а и тази пътека се води официално като затворен, неподдържан маршрут. Както и да е - все ще оцелеете. Къде по-криви сме виждали.
Класическата пътека (3) е през Остриките - добре маркирана и най-честата, ползвана от туристи и байкъри. Тук има за всеки по нещо и като чели е най-препоръчителното спускане към Рибарица.
Последното предложение (4) е за най-лежерните и начинаещи. То е и най-дълго, в случай че не спуснете вляво от Колиба (предложено на трака), а продължите на север и излезете чак до хасфалта...

 

Трудност

Ниво - когато говорим за такава надморска височина, безотговорно ще е да кажа, че е лесно. Човек може да се пребие и на равно, какво остава по билото... И в двете посоки, за да се доберете до хижата, ще трябва да сте преди всичко в добра физическа форма. Велосипедните ви умения ще бъдат поставени на изпитание още в първите метри надолу, независимо коя от пътеките изберете. Любим участък ми е между Ехо и Ушите, където можете едновременно да летите и да рипате по праговете... Обобщено, за да сте спокойни и вие и близките ви, добре е да прецените правилно възможностите си.

Галерия