ПИРДОП - ПАСКАЛ - АНТОН - trail.bg

ПИРДОП - ПАСКАЛ - АНТОН

1 year, 8 months ago

Поредната централнобалканска тресня!
Полудневен (за по-бързите) или еднодневен (за лежерите), останах приятно изненадан от още едно трасе, буквално под носа на столичани.
Не знам поради каква причина дъртите MTB-сти не са споменавали за тази пътека, но тя определено заслужава достойно място в аналите на южнобалканските спускания! Седем километра високотехнологично преминаване през стръмен каменист терен, лукава пътека, тайнствена "вкаменена" гора и скоростна надселска офроуд магистрала...
Всичко започва от град Пирдоп и по-скоро гарата. Скоростен черен път бързо ви изстрелва към хижа Паскал, но скоро ще трябва да слезете и да започнете да бутате. Профилът на трасето е такъв, че за да наберете бързо 2-те хиляди метра, няма как наклонът да е караем. Бутането не е проблем, защото бързо пристигате пред хижата, където нямате много работа - очаква ви билото.
След още час сте на въпросното било, където за около километър ще имате чувството, че сте на планинска магистрала - широк черен път се шири от запад на изток. Нищо чудно след време подбалканският път да стане надбалкански... Дано се окажа лош пророк!
Карането по билото не е задължително, защото там често духа силен вятър. Ако скоро сте си продухвали прическата, добра опция е подсичането от юг, което е и доста по-бързо. Около час по билото е достатъчен, за да се окажете очи в очи с господин Паскал. Ако времето го позволява, поскачайте му по темето и се спуснете оттам. Ако ли не, подсичането продължава и се озовавате в подножието му. Оттук имате две опции - тракът ви води към изоставената хижа Планински извори, но ако бързате, може директно да се метнето по стръмното нанадолнище. Очакват ви неприятелски настроени скали, туфи, дупки и падове, които само могат да зарадват и без това вече зарадваното ви МТБ същество. Надолу е лудница, но вече я описах...
Пътеката не е от най-дългите (7 км), но е и достатъчно продължителна и наситена с какво ли не, за да не можете да си кажете името в края. През цялото време силно ми напомняше за спускането от Кадемлиите, но в по-умален вариант.
В края излизате на шосето в Антон и оттам бързо се прибирате към Пирдоп, защото цялото връщане е с наклон надолу.

 

Трудност

Ниво - качването изисква много добра физическа подготовка, защото е 70% бутане до билото. По билото може да се кара, но поне 30% си е пак бутане, макар и по равно. Спускането изисква минимум средно ниво, за да можете да карате.