ПАНИЦИТЕ - БОТЕВ - РАВНЕЦ - КАЛОФЕРСКИ МАНАСТИР - trail.bg

ПАНИЦИТЕ - БОТЕВ - РАВНЕЦ - КАЛОФЕРСКИ МАНАСТИР

1 year, 8 months ago

За трите ми (засега) години активно МТВ, логично имам класация с любими маршрути, като засега сред първенците беше спускането от връх Равнец към Карлово. След като отметнах и долуописания, убедено мога да кажа, че вече имам нов любимец!
Всеки един от еднообразните чакълестокаменисти 30 километра до връх Ботев са абсолютно изгодна лихва, която "заплащате",  за да се вкарате в приключението след това!
Всъщност, добре подготвен байкър не би трябвало да има проблем да се качи до Ботев за около 4 часа. Половината от пътя минава през сенчеста гора, а другата половина се вие по билата наоколо - т.е. прохладно, красиво и не особено скучно изкачване. На върха ви очакват тълпа туристи, няколкото постройки и безкрайните пейзажи, дърпащи ви отвсякъде... След задължителната снимка "под балкончето на Жулиета" (разбирай под табелата), екшънът започва.

Стартирате с острото спускане към заслон Ботев, продължавате с малко изкачване по билото, за да се доберете до позицията, от която с 90 градусов ляв завой се насочвате към "Петолъчката" под масива Равнец. Слизането ви дотам е свързано с изключително приятни FR вибрации...
!!!Важно е да се отбележи, че до "Петолъчката" има и по-кратък, диагонален път, така че имате избор. Тръгва се по обходната пътека за х. Рай и след няколко леки качвания и спускания, сте на правилното място. Погледнете тракът от маршрут ПАНИЦИТЕ - БОТЕВ - х. ВАСИЛ ЛЕВСКИ - КАРЛОВО.

Следва финалното изкачване към самия масив и след като наберете необходимата височина, започва нещо, което бих нарекъл МТВ екстаз! Около 10 км. бързо и технично спускане, включващо билна пътека, подсичащи импровизации, яко хвойнинг (от най-добрия), скали (100% караеми), гора.
Гората я отделям на нов ред, защото за нея си струва да се напише отделно представяне!
Хора, няма такава гора!
Козите и овцете са се постарали да направят десетки линии (една от друга по-интересни) на фона на възможно най-разнообразен горски "интериор". Ще спра с възторжените описания, за да не заприлича на бразилски сериал и ще оставя на организацията и късмета ви, за да се убедите в правдивостта на горенаписаното.

 

Трудност

Ниво - за минимум средно напреднали. Начинаещи и лошо оборудвани нямат работа в тази част на Балкана.