КОЗЯ СТЕНА - СЕВЕР - trail.bg

КОЗЯ СТЕНА - СЕВЕР

1 year, 8 months ago

Оказа се, че северното качване към билото над хижа Козя стена (тя се намира от южната страна) е всъщност в множествено число. Можете да се качите по реброто от трака (1), по пътеката над х. Хайдушка песен (2), по пътека, започваща от Чифлик (3), или по обиколен вариант, включващ западната пътека към Ушите и х. Ехо + подсичане на изток (4). Разбира се, може и през Беклемето + билно западно (5).
Поради малко време и чукаща на вратата буря, аз избрах най-краткия и лесен сценарий - да си избутам по пътеката, т.е. вариант (2). Оказа се строг, но справедлив. Строг, защото тези 4 километра са доста стръмни и неприятна част от екстериора са ята гладни комари. Справедлив, защото бързо набирате височина, не ви пече слънцето (в гора сте), а спускането е палаво, та дрънка!
На километър преди билото се оказа, че има още една пътека - директно към Чифлик (3), която сигурно си струва, а хижарят на Козя стена ми каза, че зареждат от юг, през изключително тясна и трудна пътека, спускаща се от хижата по бедрото на югозапад. В долната ѝ част имате опциите да продължите към Христо Даново, или да поемете към Розино.
Казвайки хижар, редно е да спомена, че хижа Козя стена отскоро е с нови стопани, които се стараят изключително много всичко да е на 100%. Цените са съвсем приемливи, а в банята вече има и топла вода.

https://www.pinkbike.com/video/319020/

Трудност

Ниво - качването все ще го избутате, но спускането изисква поне средни умения.