КАРЛОВО - х. ХУБАВЕЦ - БИЛОТО - КАРЛОВО - trail.bg

КАРЛОВО - х. ХУБАВЕЦ - БИЛОТО - КАРЛОВО

1 year, 8 months ago

Този маршрут беше отдавна набелязан и отлично влезе в правилото "две в едно". Качвайки се нагоре към хижа Хубавец открих, че трасето е брутално! Нещо като copy-paste на сливенската Хайдушка... Горещо препоръчвам за напреднали байкъри, които искат да тестват и намножат уменията си. Кара се цялата, с изключение на 2-3 изкачвания.
Хижата е разположена на една много симпатична полянка, а вътре предлагат много и все вкусни неща.
След това се навлиза в една не много приветлива за каране гора, но бързо-бързо се излиза под старопланинското било и започва подсичането на Амбариците (голяма и малка). Излишно е да споменавам колко "Ох" и "Ах" от пейзажи и красоти ще отнесете...
Спускането започва след "кръстопътя" в подножието на Амбарица - вие сте към Карлово. Внимавайте да не се отнесето по западните варианти за спускане - този е най-източния! След първите 100-200 метра ще трябва да избутате един неприятен скалист връх (минете му отгоре), а
след това да прегазите една още по-неприятна хвойна (гонете най-източната страна). Пътеката се губи на няколко места, но ако сте с GPS ще се оправите. Има леки разминавания между пунктирите на картите и реалността, но се ядват.
След като започнете същинското спускане, нещата си идват по местата - разнообразен терен, предлагащ всичко от планинското колоездене! Няма повече да го хваля - идете и му се изкефете!

Видеото е от друго спускане - четвъртия ден на проекта БАЛКАНЧЕ (връх Ботев - Карлово). Сложих го тук, защото след втората минута можете да огледате добре терена между Карлово и хижа Хубавец.

https://www.pinkbike.com/video/329296/

 

Трудност

Ниво - за много добре подготвени. Почти цялото изкачване се бута, а за да карате пътеката от х. Хубавец до Карлово, трябва да знаете и можете много.