ДИВЧОВОТО - trail.bg

ДИВЧОВОТО

1 year, 8 months ago

Колко ли е диво Дивчовото?
По предварителна информация, едва ли не трябваше да не стъпваме в района. Обаче, може ли да си в Тетевен, да си снабден с единствената прогноза за район без дъжд и да не се качиш на старопланинското било, за да провериш лично.
Правилно - не може ;-)

Та, Дивчовото не е никак диво. Даже е много уредено, красиво и по местна традиция - неприлично дълго. Малко преди входа (вляво на пътя) има разкошна поляна за палаткинг, след която (вдясно) е разклона за трите хижи в района. Бърз макадам ви качва където си поискате, като добрата новина е наличието на няколко пътеки (непроверени) и още три (сигурни) + една (за пешеходен туризъм), на която велосипедите ви ще са (почти) напълно излишни. Ето как стоят нещата:

АНЧОВА БИЧКИЯ (Профилакториум)
Прилична триетажна постройка, бивш профилакториум, с огромно добронамерено куче на входа и гостоприемен управител. Това е мястото за най-мързеливите и семейните - доста екстри, вкл. билярд под дърветата... Докато се качвате до базата, ще видите няколко пътеки вдясно, както и черен път, водещ към нещо си. Всичките чакат откривателите си!
Сигурната пътека е между Бичкията (преди в района е имало гатер) и втората хижа - Момина поляна, т.е. качвате до поляната и пускате към Бичкията.

МОМИНА ПОЛЯНА
Влюбихме се в тази хижа!
Намира се на неприлично красиво място, с неприлично добронамерен хижар. Човекът се старае така, щото се размечтавате по темата "Абе за к'во ми е ся да се качвам до билото"... Горещо препоръчително място!
Пътеките наолоко са качване/спускане до билния кръстопът за хижа Паскал, качване/спускане до билния кръстопът над хижа Планински извори, спускане от хижата до махала Зеленика и сигурно още много... Сложил съм марка на картата за всяка.

КОМИТСКИ ВАЛОГ
Тази хижа остана малко встрани от интереса ни, а и омагьосани от гостоприемството на хижаря на Момина поляна, забравихме да поразпитаме какво-що-как. Разположена на 200 метра от нас, надали крие кой знае какви различни пътеки от споменатите дотук, а и Гуглето казва "...От хижа "Комитски валог" водят началото си много туристически еко-пътеки към върховете, хижите и интересните културни и исторически забележителности на региона".

РЕЗЕРВАТ БОАТИН
След като вече опитахме от телесните течности на друг един резерват (Царичина), мога смело да обобщя, че чертаенето на велосипедни маршрути през подобни "заведения" е игра на Тото 2... Знам места, където си струва, но в случая няма никакъв смисъл. Разкошен маршрут, но за пешеходен туризъм. Кеф ти било, кеф ти панорама, кеф ти залез...
Какво повече? 

https://www.pinkbike.com/video/380621/

 

Трудност

Ниво - типични старопланински карания, свързани с необходимост от поне начален към среден опит и умения (за ниските пътеки) и среден към напреднал (за билните изпълнения).

Галерия