ЧУМЕРНА - МИЙКОВЦИ - ЧУМЕРНА (хижа, връх) - trail.bg

ЧУМЕРНА - МИЙКОВЦИ - ЧУМЕРНА (хижа, връх)

1 year, 8 months ago

Чумерна - хижа, връх, станало тадиционно XC-състезание с качване от с. Мийковци (събота) и спускане обратно (неделя). Именно последното ме караше отдавна да проверя за какво иде реч и едно пътуване в района направи факт това желание.
Хижата е прекрасна, полянката отпред също. Условията са прилични, наоколо има няколко забележителности, вкл. връх Чумерна. Дотук добре... Не, няма контрапункт - просто навсякъде мирише на крос-кънтри. Ако очаквате технични и криви кози пътеки, не е това мястото.

Трак 1.
Това е трасето от състезанието. Започва уникално надъхващо - горска пътека, скорост, адреналин! Чак не можете да повярвате, че така ви се е отворил късметЯ... И точно да дойде момента на вечното щастие - хоп, греда. Гредата се материализира под формата на скучен черен път (след 3-ти километър), който не свършва чак до края на спускането. Т.е., ако сте любители на дългите суркания по тракащи и хлопащи пломбоотлепващи калдъръми, това е вашето спускане (отново уточнявам - след 3-ти км). Съветът ми е да се изкефите на първите три километра и да си избутате обратно до хижата, за да метнете Трак 2.

Трак 2.
Типична XC-пътека (преминаваща на моменти в алея/черен път), спускаща (на места леко качваща) от хижа Чумерна до разклона с асфалта на Твърдишки проход. Далеч по-приятна от чакълестата тропаница в горния абзац. Ако и това не ви стигне, връщате се до хижата и отивате да позяпате от връх Чумерна, след което си сурвате черния път обратно до хижата.

 

Трудност

Ниво - както споменах, типични XC-трасета, изискващи добра физическа подготовка (за катеренето) и начално до средно ниво (за спускането по Трак 1). От Мийковци (ако все пак стигнете дотам) препоръчвам качване по асфалта на Твърдишки проход - почти няма трафик, карате на сянка и качвате разстоянието прилично бързо.

Галерия