БУНОВО - билото - БУНОВО - trail.bg

БУНОВО - билото - БУНОВО

1 year, 8 months ago

Този маршрут се появи като логично развитие на следващия. Когато през 2012-та направихме спускането от хижа Чавдар към Буново, доста се загледах по апетитните скали отляво. Отдавна чаках сгода да проуча пътеките над селото и за щастие се оказа, че си е струвало труда. Последните 2 км от трака са абсолютна разкошотия, особено последните няколкостотин метра. Снимките говорят достатъчно.

Иначе предложението ми е за спускане от връх Баба, докъдето можете да се качите сравнително бързо през хижа Чавдар и нагоре. Във високите части е типично билно каране, после става скоростно + подсичане на връх Койловица, остро суркоминаване през една позапусната гора (там имате 200-300 метра ГФР) и след това се отварят чакрите за финала...

Добавям един полезен ъпдейт от януари 2014-та. 
Ако не ви се качва чак до билото, чудесна еднодневна врътка е да съчетаете спускането от х. Чавдар (първо качване) със северно подсичане (второ качване) на масива на връх Койловица. Трак (2) и снимките (2) са достатъчно информативни. Така за един по-къс ден ще успеете да се наситите на най-доброто от района в цялата му прелест.
А вечерята е гарантирано пребогата и вкусна за почти без пари ето тук!

https://www.pinkbike.com/video/347916/

 

Трудност

Ниво - качването до билото няма да ви затрудни особено, но спускането към селото и особено последните 2-3 километра изискват поне средни умения.