БРАТАНИЦА - trail.bg

БРАТАНИЦА

1 year, 8 months ago

Този маршрут спокойно би могъл да се казва и "Вежен от юг"...
Причината е, че стартира от асфалта под прага Козница, откъдето започват още няколко южни качвания към билото балканско, посока Вежен. За да не наливаме прекалено много вода във воденицата вежньова, тук на фокус поставям Братаница.

По билото, освен много и красиво, друго кой знае какво няма... има по пътя дотам и надолу. Която и от двете пътеки да си изберете (т.е. да обърнете трака в обратна посока), все ще ви е трудно в началото (бутане), тегаво към края (носене) и екзалтирано при спускането. Единственият минус на това каране е, че е толкова кратко надолуто!

Така посочен, тракът катери по широка и блажна пътека, по която някой може и да пробва да върти (много трудно). След като се съберат с черния път от изток, до Маршаловата поляна карате даже и малко надолу, а след това започва финалното носене до билото. Ако пък се откажете или просто се наложи да се върнете обратно, надолу няма да ви е никак скучно!

Хубавото на прага Козница е, че могат да се направят различни по дължина кръгови маршрути, които покриват целия район от Антон до Розино!
Повече информация можете да намерите в коментарите под снимките.

Update 2014:
добавих и Трак (2), който е още една бърза опция за качване до билото, с цел пускане по посочената от Трак (1), или някоя от другите пътеки в района, вкл. връх Вежен. До бараката в подножието на финалното стръмно е черен път, а избутването след това е само 2 км...

Хапването след каране може да стане на няколко места при връщането ви към София (ако сте от София, де), но най-близкото е едно крайпътно заведение, където дават и стаи под наем.

 

Трудност

Ниво - с повече упорство до билото ще се качи всеки, но спусканията в района са стръмни и са за поне средно напреднали.