БАКЬОВО - БАТУЛИЯ - trail.bg

БАКЬОВО - БАТУЛИЯ

1 year, 8 months ago

Лек и много приятен маршрут, особено подходящ за влажно и нестабилно време. Почвата тук не задържа локви и кал, и позволява пълноценно каране дори и при/след проливен дъжд.
Карането бе разделено на две части - около Бакьово и след това около Батулия. Първата част е типично ХС - плавно качване, леко билце, скоростно спускане. Перфектна за любителите на високите скорости. В края има един коварен участък със страничен наклон.
Втората част е интересната. След като от Бакьово се спуснете до Батулия и презаредите в магазинчето (или кръчмата до реката), започвате бързо да се набирате към билото над селото. За няма и час можете да сте горе и да налагате снаряжението. Очаква ви кратка, но много съдържателна пътека! Минава се през вилна зона с доста занемарени и изоставени постройки. 
"Вълшебната скала" пък е известна в района със свойството да лекува от уплах. Най-силни били способностите ѝ в областта на уплах от криви и стръмни серпентини.
Краят на спускането е наситен с криви и стръмни серпентини (какво съвпадение), които ще ви накарат да дадете най-доброто от себе си! 

UPDATE 2015
Поради свлякъл се черен път, част от изкачването към Трак (2), временно можете да забравите за това спускане. Освен ако не си избутате по пътеката. 

 

Трудност

Ниво - както казах, ако изключим финалната част на втория маршрут (серпентините), това каране не е от трудните. Подходящо е за всички нива, като начинаещите може и да се позапотят тук-там.