МЪТЕНИЦА (24 ЧАСОВИЯТ МАРАТОН) - trail.bg

МЪТЕНИЦА (24 ЧАСОВИЯТ МАРАТОН)

1 year, 9 months ago

Село Мътеница е разположено в Средна гора, на няколко километра от Хисаря. Сред каращите велосипеди е известно с 24-часовия маратон, провеждан вече трета поредна година от пловдивският клуб "Крива спица" по тези места. Предишните издания бяха над хижа Здравец. Дотук със сухоежбината...

Мнооо яко, майна!
Районът, трасето, организацията... мирише на адреналин още от отбивката след Паничери!
Неслучайно "кривите" са си харесали това място - ако изключим стършелите, друго слабо няма. Дори да вали проливен дъжд, почвата е такава, че няколко часа слънце закърпват положението. Е, на маратона 2014-та не беше точно така, но тогава и "прасетата" бяха много (повече от 100), та нямаше как да не се изоре...
Поради прелелия язовир, проливния дъжд и всички останали "екстри" на времето тази година, тракът (1) леееко бяга от оригинала на предишните издания.
Толкова за Трак 1 - видеото (1) и снимките (1) ще свършат останалото.

Трак 2.
Второто ми предложение по темата Мътеница се намира западно от трасето на маратона. Истина, истина ви казвам - не му отстъпва по нищо! Дори мисля, че наличието на няколко километра повече спускане + тракийска царска резиденция + доста по-техничен терен, го правят личен фаворит.
Бързо качване, гостоприемен хижар (хижа Фенера), още по-бързо и запомнящо се спускане - гарантиран кеф!
Спускането повтаря следата от качването, като изключение прави участъкът през тракийската резиденция.

Трак 3.
Ако имате достатъчно време и сили, можете да удължите маршрута от Трак 2 и да се разходите чак до връх Богдан (първенец на Средна гора). Билно каране, пътеки, гледки, черни пътища - както си трябва. Отделно, могат да се направят допълнителни комбинации за връщането, спускайки по останалите налични пътеки на юг. Ако следвате трака (проверен само до х. Фенера), спускането ви е по следата от качването. Изключение прави участъкът към тракийската резиденция.

UPDATE 2021
Тази година, мОмците от Крива спица, принудени от обстоятелствата (дървосекачески набези), с помощта на  набор мотики, лопати и гребла, са нанесли няколко корекции по класическата пътека от 24-часовия маратон. Между другото, това е за добро, защото в момента по двете спускания се лети и е доста по-интересно.

 

Трудност

Ниво - нагорето е достъпно за всеки, който има сили да върти (или бута). Носенето в тази планина е рядко явление, освен ако умишлено не се зачукате в някое дере... Надолуто (за да се кара) е за поне средно напреднали, ако искате да се израдвате на всичкото мегалит, камъняк и всевъзможни убавини, разхвърляни небрежно по пътеките.