КРЪСТЕВИЧ - ХИЖА БУНТОВНА - trail.bg

КРЪСТЕВИЧ - ХИЖА БУНТОВНА

1 year, 8 months ago

Странно място е село Кръстевич - шумкарски район, наторен със СОЦ-паметници и безумни лозУнги... Шумкарите са си построили и хижа, където има дори музей на партизанските безумия и култа към личността. Няма как, нали бяхме (а и продължаваме да сме) руско-съветска губерния)...
Ако излезем от политическата шизофрения на тази средногорска обител и я погледнем от МТБ-гледна точка, със сигурност има какво да запомните от това каране! Още от хижа Бунтовна, но най-вече от връх Вълк, можете да видите една от най-богатите средногорски панорами към всичко около вас - от Витоша, през голяма част от Стара планина, Родопи, Рила, та дори и Пирин!
Уникално място!
И не само това - от върха започва скоростно спускане по залинял черен път, който предлага изобилие от малки байк-заигравки. Десет километра надолу, от което ако не спирате, ще ви почервенеят дисковете... Да, липсват бавни, криви и технични участъци, но ако умеете да държите изкъсо "юздите" на колелото си, кефът е гарантиран.
За да няма подведени уточнявам, че маршрутът е по-скоро крос-кънтри, но комбинацията от скорост и средногорски камънак никога не е за пренебрегване.

В трака ще видите и второ качване до хижата, за да се пусне една пътека, която си струва - къса е, но за разлика от първото каране, е по-технична. В края преминава към обрасъл, но караем пъто-улей, който предлага интересни виражи и излитания...
Най-добрата логистика може би е начало със спускане по късата пътека от хижата, за да се качите втори път и да направите голямото скоростно летене обратно до селото.

 

Трудност

Ниво - бързото чернопътно качване е по силите на всеки, а нивото на спускането зависи от скоростта и уменията ви. До хижата може да стигне и лек автомобил (с по-кадърен шофьор), така че логистика с оставено в Кръстевич МПС ще ускори придвижването.