ВЕЛИНГРАД - trail.bg

ВЕЛИНГРАД

1 year, 9 months ago

Ето, че захапахме и този легендарен МТБ-регион. Благодарение на байкарийци (в частност на Васко) и дузина весели ездачи, направихме първата от няколкото прекраснотии в района, а в най-скоро време се надявам да опиша и останалите.

Още с тръгването се залисвате по едни надградски пътечки, които дават много добър начален заряд. Качването става по бързи черни пътища, които към края стават и доста стръмни, т.е. ще побутате. Няколко скални групи предлагат красиви и уютни места за почивка, а след това сте под Елин връх. Горе има параклис, но тракът ви не катери дотам, а отбива вляво през гората.
Хижа Кладова е в безпомощно и ненаселено състояние, така че освен да се излегнете на поляната, друга работа там нямате. А и започва спускането.

Пътеката е трепач - бърза, технична, постоянно сте на ръба, поради песъчливата почва и шумата. Има доста прагове и камънаци, по които ще можете да поупражните някои пинизи, а когато спуснете всичките ѝ 7 км, доволно ще можете да отпиете бира в известното

https://www.google.com/maps?saddr=Unknown+road&daddr=Unknown+road&hl=en&sll=42.031687,23.965768&sspn=0.003598,0.008256&geocode=FXpagQIdOrBtAQ%3BFQVcgQIdU6ptAQ&t=h&mra=dme&mrsp=0&sz=18&z=18

UPDATE 2017
Благодарение усилията на момчетата от Алабак, още една местна легенда стана възможна за каране - спускането от Локвата. Пътеката е изчистена и си чака феновете!

UPDATE 2019
Става все по-хубаво, появяват се и нови пътеки + опции за комбиниране!
Тук алабаците са направили приличен сайт с всичко за каране в района - горещо препоръчвам спускането по "Уличките"!

UPDATE 2020
Никак не е случаен факта, че откакто се развиха МТБ-превозваческите услуги и напети байкари и байкарони полазиха по родните пътеки, спускането от Локвата над Велинград стана топ-дестинация в района.
800 метра денивелация и 9 км фърчАне по изключително разнообразен терен, предлагащ всичко, което търсим в планината. Голямо бравост и на байкарийци, че така образцово, почти на 100% покриват района, и се опитват да го поддържат в статут "ОТВОРЕН". 

UPDATE 2021
Ъпдейтите продължават, а виновни отново са мОмците от Алабак, които поддържат старите и създават нови опции за каране над Велинград и района! Тази година се появи спускането към село Драгиново, което не е така дълго и отнасящо като безспорния хит Локвата, но гарантирам, че също ще се нареди сред любимите ви!
Започва вдясно от асфалта за Кладова и ако следвате трака, няма как да се объркате - бърза и технична пътека, в отлично състояние, средна трудност и задължителни пици в Драгиново! Снимките показват останалото.

 

https://www.pinkbike.com/video/355951/

Трудност

Ниво - черните пътища улесняват много изкачването, въпреки стръмнотията си. Проблеми за по-начинаещите биха възникнали при спускането, но никой не е умрял от бутане... надолу.