УСТИНА-КРИЧИМ-СКОБЕЛЕВО-УСТИНА - trail.bg

УСТИНА-КРИЧИМ-СКОБЕЛЕВО-УСТИНА

1 year, 9 months ago

Ще започна описанието на този маршрут със снимката - торен бръмбар бута лайнцето с яйчицата си... бута, ама се кефи :-)
Направихме това каране след тридневни валежи в района и макар че почвата над Устина е бедна и песъчлива, част от улеите на пътеката бяха наводнени с рядка кал, тук-таме смесена с тор... та, затова сложих точно тази снимка.
 
След поредицата карания в северни Родопи и особено след Кричим, бях убеден, че обследването на тези съседни ребра трябва да продължи. Допълнително интрига наля и гусин Владо, който услужливо ни предложи трак. Разбира се, сподели, че може и да се омацаме, но кой ти слуша... пък и няма да ни е за първи път!
 
За да не удължавам излишно повествованието, смело мога да заявя, че пътеката КЪРТИ-ЧИСТИ-ВОЗИ, но само за напреднали! Докато я спускахме, през цялото време си мислех за Ташмандра, но тази е по-трудна и по-спъната. Ако подминем 3-4 много криви места (сумарно 50-100 метра), всичко друго се кара, но си иска знания и умения.
 
Надолуто започва от село Скобелево, докъдето можете да се доберете по няколко начина. Тракът показва може би най-краткия. Бърз черен път, склонен към задръстване на колелетата с кал (в случай, че е валяло), палава река, която пресичате на няколко места, възнаграждаваща ви с приказен водопад!
Тъй като част от плана беше да намерим и директна пътека от селото до крепостта Устина, добрата новина е, че такава има. Споделиха я три независими източника на обща възраст над 200 години... т.е. тук пак ще се идва!
 
Прилично хапване на прилични цени има в центъра на Устина.  

https://www.pinkbike.com/video/360188/

 

Трудност

Ниво - бързо и наситено с пейзажи качване, трудно и много технично спускане. Ако не ви е срам да побутате и надолу, става и за средно напреднали. Спускайте тази пътека САМО ако не е валяло поне седмица :-)