СМОЛЯН - trail.bg

СМОЛЯН

1 year, 9 months ago

Да, трябваше да стане 2021-ва, за да подкараме пътеките над Смолян, но пък едва в последните години над града започнаха да се случват неща, които го изведоха доооста напред в "класациите" топ МТБ-дестинация. Зад всичко това стоят няколко човека, които са инвестирали много труд и опит, градейки и поддържайки пътеките наоколо. Логично, тези момчета материализираха труда си в един своеобразен събор, наречен шеговито "Напеналки с търколеци", който събра десетки приятели от цялата страна. В рамките на два дена се скъсахме от каране, а Стоян, Тошко, Митака и всички от смолянската група, се раздадоха, осигурявайки ни пълен МТБ-комфорт, вкл. запомняща се вечер край огъня!
Ще опитам да изредя пътеките за спускане, за да може да ги подкарате, в случай, че се окажете в района.

ХАСОВИЦА (трак 1)
Това е името на едно от селата над Смолян. Можете да стигнете дотам или по асфалтовия път, или по някой от черните пътища. В нашия случай, това стана след спускане от връх Снежанка, по едно от трасетата на байк-парка (Алиса в страната на чудесата). След това, минавайки през Св. Пантелеймон, хващате източните черни пътища и след час сте в селото.
Спускането от с. Хасовица ще запомните с едновременно бързата, но и технична пътека. В зависимост от скоростта, тя може да е и сравнително лесна, но и доста трудна, ако се налага да прелитате през скалите... задължително я пробвайте и понеже е сравнително къса (2 км), можете спокойно да си избутате по нея - така ще се опознаете по-добре.


ПЪЗЕЛА (трак 2)
Това бижу за техничари е буквално срещу Хасовица, но от южната страна на града. Бижу, защото е от запомнящите се спускания, а за техничари, защото освен дузините серпентини, има няколко доооста криви участъка, които ще ви накарат да се замислите дали сте от напредналите, или от напредващите байкъри...  Качването може да стане или по асфалта за Рудозем, или по черен път от квартал Петровица. Избутвате по стръмния горски път над кариерата и внимавате къде следата влиза вляво, в гората.

КРЕМОНА (трак 3)
Сравнена с предните две, тази пътека е може би най-трудната. Причината е в многото камъняк и корени, които ви подмятат насам-натам по серпентини и ерозирал улей, на места на ръба на прилично отвесни участъци... за капак, точно преди да я подкараме, се изсипа един кратък, но напоителен дъжд, който направи спускането още "по-забавно". Скалите имаха учудващо добро сцепление, но корените и наклона със сигурност ще ви опънат сетивата!
Достъпът е отново по асфалт + обиколен черен път. Просто следете трака и няма как да се загубите. Финалът е в един от кварталите на Смолян, като за десерт ще трябва да прецапате през една река. 


СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН (трак 4)
Това е едно от най-популярните места над Смолян, където хората си разхождат телесата по няколко пътеки + вкл. еко. Използвам това име като сборно понятие за всички северни спускания на града, намиращи се около манастира. Яйцето (1 и 2), Down the hill, Невястата и още - това са стръмни и доста съдържателни спускания, за които не остана време. Със сигурност, тази есен ще продължим да "откриваме" района и ще допълня описанието.