СМОЛЯН - УХЛОВИЦА - ТУРЯН - trail.bg

СМОЛЯН - УХЛОВИЦА - ТУРЯН

1 year, 9 months ago

Ако не сте любители на т. нар. РР (родопско равно), не бих ви препоръчал този маршрут. Казвам го, за да няма после "ама това, ама онова"...
За термина РР в Google има какво да се прочете, а и повечето каращи са чували, че става въпрос за профил тип "многогърба камила" - за издръжливи и можещи да въртят.
Иначе не е нещо трудно, има своите силни моменти и в един доста концентриран вид дава събирателно описание на повечето маршрути в Родопите. Може би затова е и част от ПВ.

В трака съм дал тръгване (и приключване) в Смолян, но можете да скъсите, ако с МПС-тата си се качите до разклона за Турян. Така ще започнете със спускане, което е кратко, но доста съдържателно. После започва "равното", гледките, фотките... просто следвайте трака.
Кулминацията на карането е спускането към село Исьовци - 3 км, започващи с ливадинг, продължаващи с пътечкинг и еякулирайки с техничен каменен участък, навлизащ в селото. Финалът е под формата на скоростно летене по черен път, извеждащ ви до асфалта. По асфалта похлъцвате, докато губите денивелация в посока село Кошница, а за да ви е до края по родопски "равното", след разклона за Турян следва въртене - чак до паркираните на спиркатас МПС-та, или шеметно спускане до Смолян, в случай че сте избрали тръгването да е оттам.

Обобщено казано - много красиво място, няколко много добри пътечки, доста въртене, забележителности (пещерата Ухловица, изворите на река Арда, крепостта Кошница... абе, един пълноценен ден.
Хапвенето е с два адреса - ресторант Бохеми (затваря рано) и кръчмата, чието име така и не запомних.

https://www.pinkbike.com/video/374945/

Трудност

Ниво - за хора с добра физическа подготовка и поне средно ниво на каране.