ПЕРЕЛИК - trail.bg

ПЕРЕЛИК

1 year, 9 months ago

Този маршрут се казва така само заради върха. Иначе пълното му име би трябвало да е село Гела - х. Перелик - връх Перелик - връх Орфей (Шилеста чука) - х. Ледницата - село Гела.
За щастие, наредихме така програмата, че престоя ни в Гела да е точно СЛЕД събора. За съжаление, въпросният събор става все по-голяма цигания в стил 30 000 души със 10 000 автомобила задръстват района...
За разлика от това безумие, нашият бивак биде "построен" на култово за тази цел местенце, посочено на трака.

Карането не е от най-леките, но като физическо натоварване е по силите на всеки средно и добре подготвен гражданИн. За хижи и била, за красоти и перспективи няма да говоря, защото се подразбират. До връх Перелик има смисъл да отидете само за протокола - там има военно поделение с ограда и лоши кучета. След като го/ги заобиколите, започва родопското равно, което предлага няколко предоргазмени участъка, но истинската наслада е пътеката за спускане! Много технична, стръмна, коренясала, серпентинясала... снабдена с няколко участъка, достойни за всяко тежко DH-трасе... Отделно, по пътя фиксирахме още няколко пътеки, които със сигурност не отстъпват на описаната.
Най-лекият за въртене вариант да стигнете от село Гела до хижата е по черните пътища. Над бивака съм сложил една марка (на трака), като опция за по-късо качване, но е добре да знаете, че малко преди да се влее в панорамния черен път, пътеката се губи в гората и просто трябва да следвате посоката.
В края на маршрута, веднъж стигнали до хижа Ледницата, ви очаква свободно летене по черен път чак до Гела.
Видеото от това каране е съвсем символично, защото забравих да взема камерата. Снимах малко с фотоапарата... останалото са снимки.

Ниво - нагоре ще се справите как да е, но пътеката за спускане е на моменти висш пилотаж! Особено ако е валяло...

В село Гела трудно ще намерите кръчма! Има един комплекс, където кафето е 4 лева, смятайте за останалото. Манджите са в Широка лъка, където по главната улица има няколко прилични ресторанта, с умерено неприлични цени... 

https://www.pinkbike.com/video/375150/

Трудност

Ниво - нагоре ще се справите как да е, но пътеката за спускане е на моменти висш пилотаж! Особено ако е валяло...