НАСТАН - trail.bg

НАСТАН

1 year, 9 months ago

Настан е квартал на Девин, разположен на няколко километра в посока Ягодина. Известен е с водата си, но ние бяхме там с друга цел - пътеката, спускаща се от западното билце към река Въча.
Качването става и от Девин, и от циганската махала преди квартала, а защо не и от Грохотно - така дори ще огледате няколкото къси и технични опции към реката. А те ще ви трябват, ако решите да запълните целия ден с каране.

Част от МЪРдопче 2015-та, ние избрахме качването от Грохотно. Изцяло турско село с интересна джамия, страховитото име не отговаря на нрава на жителите му.  Докато катерехме по стръмната "главна", срещнахме само усмихнати и пожелаващи ни здраве лица.
Следвайте трака, за да излезете от обраслия с зеленина край на улица и да продължите по широк черен път нагоре към билото. От дясната ви страна има много къси пътеки (маркирани на следата), които ви връщат обратно до първите къщи на Грохотно. Нашата цел бе да се изкачим до билния път, за да хванем позанемарена, но достатъчно стръмна и технична пътека към квартал Настан.

Спускането е късо (2.5 км), но изключително съдържателно! Има от всичко, издържано изцяло в стил блюдо с наклон и едри камъни, изпечени на жарко слънце, леещи се в улеи и скоростни горски участъци.
Малко преди края има няколко паднали дървета, но това няма да ви развали кефа, особено при мисълта за студена бира и сочна пържола в ресторанта на центъра.
За любителите на "агнешко", в Настан има много силна teen-извадка, като на глава от населението се пада силна концентрация от красиви девойки. Не успяхме да разберем, но предполагам, че същата е концентрацията и на дебнещите им бащи...

https://www.pinkbike.com/video/412238/

 

Трудност

Ниво - изисква умения, за да не търсите Спешна помощ в Девин...