МОСТОВО - КРЪСТОВА ГОРА - БЕЛИЦА - МОСТОВО - trail.bg

МОСТОВО - КРЪСТОВА ГОРА - БЕЛИЦА - МОСТОВО

1 year, 9 months ago

Село Мостово е изходен център за доста маршрути в района, като този път направихме качването до Кръстова гора, неочаквано технично и красиво спускане до село Белица и след обратното качване до билото, финал, достоен за всеки карач с опит - пътеката през Аязмото и обратно до Мостово.

В приложения трак оставих първоначалната идея да се качим до билото по пътя от реката, но добавих и това, което на практика направихме ние. Тъй като улиците в селото са доста тесни, докато си намерим паркинг за колите, се озовахме на площада в центъра. За да не спускаме обратно и да губим височина, решихме просто да избутаме по една от пътеките. Препоръчвам го като вариант, защото става бързо, а и по пътя от реката (първоначален план) наклонът не позволява особено пълноценно въртене, т.е. пак ще бутате.
След като се озовете на билото и пред залисията около манастира и целия комплекс Кръстова гора, следва спускането към село Белица. Тук (по план, а и на практика) бях предвидил един чуден маршрут, който се оказа дваж по-чуден и заради гледките + многото технични участъци по пътеката. Вярно, губят се едни 150 метра от височината на Кръстов връх, но останалите 3-4 километра ще ви напълнят душата!

За любителите на спускания с неочакван край, имам добра новина - от самия Кръстов връх започва тънка, но налична пътека, която проследих около 300 метра надолу. Сигурен съм, че слиза чак до пътя, т.е. в този вариант не губите височина и адреналясвате в непознатото... Сложих waypoint на картата.

Десертът в това каране се казва спускането от билото на Кръстова гора към Мостово. Преди това обаче, ще трябва да изкачите обратно 5-те километра и 600-те метра денивелация (от Белица). Не са трудни, но след средата се побутва. Пороите са отнесли един участък от пътя, но има обхождаща пътека.
Веднъж озовали се горе, попивате гледката (отдясно на ляво) с Караджов камък, Хайдук кая, Белинташ, масивите под Добростан, Марциганица... и се мятате на серпентините! Да, това е думата, с която ще запомните тази пътека. Дължината ѝ е никаква (<2 km), но тези серпентини + каменистия край, просто къртят!

https://www.pinkbike.com/video/370261/

 

Трудност

Ниво - от Мостово до билото, с помоща на избутващо-преносващи техники, сте за час-два. След като разцъкате из Кръстова гора (църковните екстериори) и Кръстов връх, за да се спуснете до Белица, ще ви трябват поне средни умения. Оттам до качването обратно на билото, отново ще побутате, но първата половина е караема и се върти без проблем. Второто спускане също е доста технично (най-вече серпентините) и изисква поне средни умения.