МОГИЛИЦА - trail.bg

МОГИЛИЦА

1 year, 9 months ago

Покрай ентусиазма на няколко каращи от Смолян и европомощите за развитие на регионите, на картата на МТБ-дестинациите през 2020-та година се появи и село Могилица. Не, че преди това тук е нямало къде да се кара - все пак, изворът на р. Арда е на час въртене, но сега вече нещата са сериозни. Както споменах и при описанието на трите спускания от Ардин връх, спокойно можете да изкарате поне седмица в някоя от многото къщи за гости и да изръчкате всичко наоколо, вкл. и няколкото яки спускания над Смолян.
В центъра на Могилица има няколко подробни информационни табла, а в интернет можете да намерите богата информация за почти всички атракции в специален сайт. Като се добави и прочетеното тук, мисля че информационно ще сте подковани на 100%.

ПАНОРАМНА ПЛОЩАДКА ВЪРХЪТ (трак 1)
Това е местната забележителност, където няма как да не се разпишете. Не, че е нещо кой знае какво, но отвисоко мащабите са малко по-различни... Можете да се качите откъм Могилица, минавайки през село Бориково и оттам по черен скалист път до махала Потока. Има опция за качване и откъм село Арда, но е по-стръмно. И двата варианта излизат пред една алпийска "беседка" с втори етаж, на който може да се бивакува. Следвате табелките и след половин час сте на панорамната площадка. Зяпане, снимане, хапване и ... следва спускане.
В зависимост от нивото ви, след като се насладите на гледката, можете да се спуснете до Могилица (или с. Арда) по черен път, по коларски път или по технична пътека. Тракът е за посления вариант, който бих препоръчал САМО на много опитни колеги. В описанията на двете трасенца "Щурчо" и "Смехурко" ще дам подробностите как да ги хванете от беседката. 

ТРАСЕТА ЗА СПУСКАНЕ ПАТИЛАЦИ, ЩУРЧО И СМЕХУРКО (трак 2)
Това са три от трасетата (по-лесните) на местния, бих го нарекъл Байк-парк Могилица. Липсва му само лифт (за щастие), но ако сте от мързеливите, можете да си наемете транспорт с високопроходим автомобил от селото и да ви разкарват цял ден насам-натам.
Кефът започва между беседката и табелката за панорамната площадка, където кой знае защо, липсва каквато и да е маркировка. Мятате се по един стар реден черен път, който бързо ви сваля до остатъци от граничните заграждения. Тук семейната и най-лесна следа ПАТИЛАНЦИ се отделя вляво, а вие продължавате по ендуро-линията (има нагоре-надолу) и газите смело де що видите. В един момент общата следа се разделя отново на трасенцата ПАТИЛАНЦИ и ЩУРЧО, като първото е доста по-лесно, а второто може и да ви понаучи на някой друг пиниз, ако го карате на скорост. В долната си част се събират в общ край, съединяващ се с ПАТИЛАНЦИ и трите свършват при моста край пътя.
В точката, където започват Щурчо и Смехурко, се влива и техничното спускане от панорамната площадка, за което стана въпрос в началото.

ТРАСЕТА ДЯДОВАТА РЪКАВИЧКА И ПИНОКИО (трак 3)
Това са трудните трасета, искащу повече от средни умения. Личи, че са ги градили спускачи, които са си търсили "на хляба мекото", а именно дълги скокове, мазни виражи, офкембър-секции, стръмно и т.н. модерни пинизи от речника на спускача.
Намират се от другата страна на селото, като качването става по черния път до бившето ТКСЗ. Трасетата са сравнително къси, но пък достатъчно съдържателни. Пробвайте различните линии и си поиграйте на гоненица, стига да можете. Разгледайте и снимките от общата папка, за да добиете някаква представа за какво иде реч, но най-добре е да изгледате видеата от връзката по-долу.

UPDATE 2021
Като част от едно страхотно събитие на смолянската група (Напеналки с търкелеци), година по-късно сме отново в Могилица, за да зарберем, че има цели ТРИ нови пътеки за 100% кеф!

ЩУРЧО е готова за ендуро-ивенти от всякакъв тип! Почва отвисоко, стига надалеко и пълни сетивата! Следата ще ви отведе до пътя, а после пак!  (трак 4)

ЗАВИВКАТА е на хълма с Пинокио и Дядовата ръкавичка, крива е, трудна е, да внимавате. Описана е в сайта ardaadventures.bg

КОБИЛИЦАТА е точно над село Могилица, северно. Не остана време да я подкараме, но чухме, че по нищо не отстъпва на останалите. Следата е малко "на ръка", но ще свърши работа. (trak 5)
  

https://www.youtube.com/results?search_query=Mogilitsa&sp=EiG4AQHCARtDaElKaDZFMmZwRkVyQlFSb0tNT3pSU2dBQW8%253D