КУКЛЕН - trail.bg

КУКЛЕН

1 year, 9 months ago

Много особен е този маршрут.
Чудейки се как да го опиша, накрая се спрях на сравнението с груб селски бой... Хем ти е хубаво, докато пориш камънака по трасето, хем остава усещането за нещо нередно.
Хубавото идва от пищните камъни, разпръснати навсякъде по занемарения черен път, който местните off-road фенове са превърнали в маркирано трасе. Нередното идва от думата път. Да, в миналото това е била връзката между селото и билото, но днес оттам може да мине САМО многовисокопроходима машина! Очевидно такива има, защото по камъните са оставени много следи от метал...
Иначе районът е доста посещаван заради двете хижи, красивата гора и многото полянки за кърска любов...

До старта можете да стигнете на самоход по асфалта на Асенова крепост, или да си избутате от Куклен за 2-3 часа и така да се подготвите за екстериора. Последният предлага скорост, подрязан късокосмест храсталяк, доза трънак, наклон и много камък - всякакви размери, форми и подвижност. Ако успеете да опазите гумите, ще сте късметлии... Иначе началото е благо и широколистно.
Повече детайли от снимките и видеото.

Качването може да стане и с МПС-логистика, като таксито от Асеновград до началото е 15 лева. Прибирането от Куклен до града става по приятен черен път през квартал Долни Воден.

https://www.pinkbike.com/video/370519/

Трудност

Ниво - видовете качване вече споменах, а нивото надолу е поне за средно напреднали. По-неопитните биха се притеснили от наклона и острите камъни, дебнещи почти през цялото време.