КРИЧИМ - trail.bg

КРИЧИМ

1 year, 9 months ago

Поредната родопска дестинация, която с мощен фейспалм ще ви хвърли в размисъл в стил "Къде дремах досега, че не съм бил тук"...
Мястото е наистина вълшебно, за пътечките да не говорим!
Надявам се, че с времето ще успея да ги опиша всичките (здравей, Ванка), като все отнякъде трябва да се започне.

Трак 1 
Започва от село Жребичко, но нищо не ви пречи да го направите и от Козарево, а защо не и от самия Кричим. В случай, че решите последното, около 11-12 км асфалт ще са идеалната загрявка.
Бърз черен път ви изнася към билото, а снабдените с фотоапарати ще се чудят къде по-напред да щракат, особено след като се възвисите и пред вас се облещят прелестите...

Прелестите представляват севернородопският байк-парк, започващ от масивите над Варвара, Ветрен дол, Паталеница, Црънча, Дебръщица и включващ поне дузина първокласни пътеки. Да не забравяме и за Пещера + Брацигово!
Всъщност, накъдето и да се обърнете, отвсякъде ви подвикват невероятни места и спускания, част от които можете да намерите описани в този раздел на МТБ-маршрутите в сайта.

Връщайки се на Трак 1 добавям, че преминавате през няколко върха, части от отбранителна крепостна система, тракийско светилище, храм Св. Илия, а за десерт, спускате към Кричим по една пътека, която ще ви отнесе...

Трак 2
Представлява съкратен вариант, който избягва част от качването. За сметка на това, с кратко избутване след Жребичко можете да се качите до скалния комплекс, от който започва най-вълнуващата част на спускането. В края добавих и посещение на Асеновата крепост. Следвайте трака и лесно ще я намерите.
Ако ви остане време, след къси избутвания (за някои извъртания) можете да направите още няколко спускания по десетките пътечки над западната част на града. На източния бряг на реката има още няколко къси, но много съдържателни пътечки в скалите, които могат да ви изправят на нокти! Хващат се от черния път, виещ се към село Скобелево. Има точки на картата.

Трак 3
Логична развръзка, продукт на поредни търсения в района...
Тук е пълно с пътеки, повечето пообрасли, но достатъчно добри, за да си струват почистването и облагородяването. Последното бе под формата на един зловещ дроп, продукт на паднало дебело дърво - там, където не трябва. На трака може да се види откъде и как, а финалът са скалите срещу масива с Асеновата крепост - прекрасно място за упражнения и следобедни снимки!

UPDATE 2015
Ако имате само един ден и искате максимално концентрирано карането над Кричим, достатъчно е да се направи първо пътеката от Св. Илия (къс вариант на трак 1), след това да се метне пътеката от Асеновата крепост, а за десерт да се полигави човек на сипеите от другата страна.

Манджаре можете да осъществите на няколко места (зад МОЛ-а) в Кричим, но ние избрахме да бъдем обслужени от една прелестна MILF-ка в Пазарджик.

https://www.pinkbike.com/video/358887/

https://www.youtube.com/watch?v=zn5vJ3zRs_4

 

Трудност

Ниво - качването ще го направи всеки, а спускането (в случай, че се кара) изисква поне средни умения.