ХИЖА ЗДРАВЕЦ - ХРАБРИНО - trail.bg

ХИЖА ЗДРАВЕЦ - ХРАБРИНО

1 year, 9 months ago

Известен факт е, че от хижа Здравец тръгват няколко от най-добрите маршрути над Пловдив. Хронологично, първият ви го представих под името Брестник. Вторият е описан малко по-нагоре, а това е третият. Има още един, който може да започне от хижата, да продължи до Дедово, а оттам отново да се насочи по пътеката към Храбрино. Не го публикувам, защото хижарят на Здравец ни предупреди, че пътеката е силно обрасла и не си струва усилието...

Настоящият маршрут е нещо като вариант на горния, но доста по-бърз и изчистен, тъй като липсва катеренето. Доколкото разбрах, това е било първото DH-трасе над Пловдив и определено има защо. Скорост, скорост и няколко много добри технични участъка.
Не си мислете, че ще намерите скокове, дропове и прочее спускачески "инвентар". Мотористите отдавна са превърнали по-голямата част от пътеката в черен път, а пороите така са надробили люспите на скалата, че на няколко участъка в горната част оставате с усещането, че карате по натрошен фаянс...
Въпреки това, трасето е чук - преносно и буквално! Откакто реката над Храбрино отнесе част от пътя (8.2014), горната част на селото (където свършва пътеката) е доста нахапана от тоновете изсипала се вода. Налага се да прецапате на няколко места, но е забавно. Компенсация под формата на гледки и въздишки ще получите в средната част, където задължително се отбивате до ръба на едни червени Момини скали, за да се насладите на ждрелото на река Градечка, обителта на един истински отшелник и куките на пожарникарските тренировъчни занятия. Ние успяхме да видим и три диви кози, които се представиха достойно с цяла козя програма!

Маршрутът има вариант, заобикалящ срутения черен път и завършващ не в Храбрино, а в Марково. След Момини скали хващате дясно (има го на картата) и с мръсна газ минавате през Извор, за да продължите с епично спускане към Марково.

https://www.pinkbike.com/video/376748/

 

Трудност

Ниво - няма смисъл да въртите 22 км хасфалт до хижа Здравец, освен ако не сте шосейка под прикритие. Има поне три автобуса от автогара Родопи (Пловдив), които могат да ви качат, ако нямате МПС, или да качат само шофьорите след карането, за да си приберат автомобилите. В този смисъл, катеренето е никакво. Спускането, обаче... е за поне средно напреднали, защото няколкото технични участъка изискват опит. В противен случай бутате и надолу.