ГОСТУН - trail.bg

ГОСТУН

1 year, 9 months ago


Оказа се, че в района на село Гостун ври и кипи от пътеки!
С времето ще ви ги представя хронологично, като част от програма "Западни Родопи - тука всичко се дропи"!

Ще започна с една представителна следа, която беше част от доста по-мащабно начинание с начало Елешница. Сметката се оказа без кръчмар, защото в един момент остро залипсва "топла връзка" между билото югоизточно от Елешница и долуописаното възвишение. Поради тази причина го дробнах в един бърз, но 100% наситен маршрут. Това не означава, че съм се отказал да търся "липсващото звено" и съм убеден, че такова има. Гледайки Earth визията на Google, сън не ми дава идеята да продължа, докато не го изровя... :-)

Стартирате от реката и по бърз черен път ще стигнете до лагер на дървосекачи (мургави). След това започва кефа за въртящите и кошмара за бутащите - стръмно, но справедливо качване през новоизлюпен дърварски път ви качва почти до изходната точка за спускане. Там се помотвате в една чудна борова гора и тръгвате надолу...
По пътеката отляво се отваря красива гледка към съседния хълм, село Гостун и бъдещите ви завоевания! В далечината са връх Ореляк, цялото пиринско било, че и рилското. За капак, почти на трака се е разположила мощна и гостоприемна скала, откъдето всичко гореизброено е още по-хубаво.
След скалата е и единственият наистина хард участък, а после ви чака технична, но караема бърза пътека чак до реката.

 

Трудност

Ниво - може да се направи от всеки, като при спускането на няколко места неопитните ще побутат.