ФИЛИПОВО - trail.bg

ФИЛИПОВО

1 year, 9 months ago

Едно от селата на най-западните ребра на Родопи, Филипово е известно с това, че малко след него, вляво - по пътя за Осеново, се намира скалният комплекс "Сватба". Красива каменна "драперия", която поради лошата светлина не можах да заснема добре. За щастие, в Нет-а има достатъчно информация.

Байкърската гледна точка на този маршрут са едни красиви скали, наречени връх Митровица, източно от селото, както и спускането им. Тук е имало окултен комплекс и много монети, които иманярите отдавна са отмъкнали.  Ако ви се върти повече, можете да излезете на самия ръб, но нас ни примързя и подсякохме. Излиза се на тънка пътечка, идваща от споменатите скални пури и спускаща се дъговидно към селото. Кратко, но много приятно спускане, което е по силите на всеки със средни умения. Начинаещ също би се справил, с няколко побутвания. 
Хубавото на района е, че подобни пътечета има десетки (вкл. от Осеново) и ако ви се занимава, може спокойно да си запълните целия ден.

Update 2015 - Трак 2.
Имах възможността да обходя още едно (южно) ребро над селото, за да се натреса на бърз и разкошен тричасов маршрут (2,5 часа нагоре, 0,5 надолу). Качвате се до подножието на връх Митровица по доста ерозирал черен път (50% тикане), за да спуснете с 200-та обратно към реката по едно от ребрата. Много приятна и игрива пътечка, която в крайната си фаза става и доста стръмна и опасна. Гледки, фотки и всички атрибути на добре прекарано време!
Тъй като е къса, най-добре е да се съчетае в един ден с Трак 1.

На площада има два магазина, където бирата и други работи не са дефицит...

https://www.pinkbike.com/video/372324/

 

Трудност

Ниво - бързо и лесно качване, умерено технично спускане. При Трак (2) нещата са доста по-груби.