ДОБРОСТАН - ЮГОВО - trail.bg

ДОБРОСТАН - ЮГОВО

2 years, 1 month ago


Този маршрут се роди като продължение на идеята за проверка на стара родопска класика - съществува ли и караема ли е пътеката от Добростан и хижа Марциганица до село Югово?
На картите я има и дори веднъж я опитахме в посока от Югово към Драгостан, за което можете да прочетете тук.

Ето го и отговорът - да, пътека има, проходима е и разкрива невероятни гледки!
НО... ако решите да спуснете с планински велосипед, трябва да сте любител на хардкор. Причината не е в уникално трудните участъци (има 1-2 ), а в занемареността на терена. Редена и поддържана в миналото, днес очевидно никой не се интересува от състоянието на тази класика, и камъни + храсти + дървйе спъват някои от най-силните участъци.
Да, покарахме, но и доста побутахме.
Да, изкефихме ѝ се, но и доста попсувахме безхаберието на отговарящите за доброто ѝ състояние.
Да, гледките от ръба на скалите са страхотни и да, струваше си усилието!

Нашият вариант на маршрута започна от Асеновград, като по бърз черен път за няколко часа кацнахме в Добростан. Селото е симпатично, но не е нищо особено, освен това липсва кръчма. Опитват се да компенсират този минус с многото параклиси, накацали по ландшафната уртикария наоколо, но не е същото... Село без кръчма е като жена без чар.

Спускането започва малко след беседката, на която във видеото ще видите ритуален танц срещу дъжд, а първата забележителност по пътя е пещерата Добростански бисер. Бисерите ги бяха обрали, но пътечката е много добра! После се започват едни гледки, едни фотки... Връх Попа ви става любим, за разлика от краткия (за щастие) черен път след него, който ви отвежда до нещо като голяяям хамбар. Оттам следвайте стриктно трака, защото маркировката е доста оскъдна!
Разказът би продължил с много и криви серпентини, теснотии, страхотии и т.н. разкошотии. Има и "Мамата"...
Всъщност, всичко (или поне най-важното) се вижда на снимките и видеото.

Пътека от римския мост на река Юговска по дефилето надолу има, но със сигурност е прекъсната на много места от сипеи, паднали дървета и подобни глезотии на времето. Не остана време за детайлно обследване, но смятам, че не е оферта за велосипед.

След като се спуснете по асфалта до началото на отбивката за Югово, вляво (на шосето за Асеновград) ще видите чудна кръчма - Юговски хан. Освен, че ще ви нагостят на съвсем прилични цени, можете да разгледате и колекцията от етно-щуротии, вкл. механичен калкулатор на 100-тина години.
Ако ви примързи да въртите 17-те километра до Асеновград, таксито дотам е 15 лева... :-) 

https://www.pinkbike.com/video/363779/

 

Трудност

Ниво - само за добре подготвени и любители на МТБ хардкор.