ДЕВИН - ЕКОПЪТЕКА СТРУИЛИЦА - trail.bg

ДЕВИН - ЕКОПЪТЕКА СТРУИЛИЦА

1 year, 9 months ago


Ето, че дойре ред и на Девин. През 2014-та му се размина, но в С.К.А отлагат, но не забравят...
Не забравихме и да се информираме къде отиваме, та бяхме подготвени - еко пътеката, няколкото къси, но много силни пътеки по склоновете, както и квартал Настан, но той е на буквата "Н" ;-)

За Струилица можете да намерите достатъчно в интернет, както и за многото забележителности в района. Ние се фокусирахме върху спускането по пътеката, идваща от хижа Орфей, която въпреки тежката зима, имаше пренасяне само на едно място. Всъщност, ако добавим и горната ѝ част (виж трака), пренасянията стават няколко, но това не разваля кефа от спускането - кратко, но пък доста забавно, с всичките серпентини, камъни, корени  и наклон... 
Задължителна е!

Ако не ви се върти по черно, Кемеровият мост може и да го пропуснете, но не пропускайте връщането към Девин по екопътеката край реката - не толкова заради карането, колкото заради усещането. Бонус са ви и двата кратки, но забавни апендикса вляво - към Калето и Водопада.
За десерт има още поне две спускания от кулата над града - всичко е обозначено на трака. Честно казано, поради кривотията и трудността си, на мен най ми допадна именно това суркане. Започва със стръмен ГФР между дърветата, за да продължи с технична пътека, гарнирана с обилно количество търкалящи се и дебнещи с острите си ръбове камъни. Изпива ви силиците, но ако можете да карате по такива терени, това спускане ще се изстреля дитектно в Топ 3 на любимите ви!

При допълнително ровичкане по склоновете над града, можете да опитате още 2-3 къси, но доста съдържателни пътеки. Липсват на трака, защото не съм ги пробвал, но и на това ще му дойде времето.
Хапването и пийването могат да станат на много места в Девин, но буквално на пътя ви е басейна с минерална вода, студена бира и мил персонал ;-)

Снимките са:
(1) от първото ни, пешеходно разузнаване
(2) от ДЕН първи на МЪРдопче 2015-та.

Видеото е от Ден 1-ви на МЪРдопче 2015 и включва спускането към Струилица, пътеката от Калето към реката, част от екопътеката и спускането от Кулата над града.

https://www.pinkbike.com/video/411510/

Трудност

Ниво - за да ви е спокойно, трябва да сте с поне средни умения. Иначе следва бутангенс... двупосочен!