ЦРЪНЧА - КОСТИНА МОГИЛА - ДЕБРЪЩИЦА - trail.bg

ЦРЪНЧА - КОСТИНА МОГИЛА - ДЕБРЪЩИЦА

1 year, 9 months ago

Пореден изключително добър маршрут от района около Варвара. Става въпрос за село Црънча, откъдето се поема към билото и връх Костина могила, за да се спусне по 10 километровата пътека-трепач към село Дебръщица.
Качването е по бърз и лесен черен път, като в края дори ви сполетява стар асфалтов участък. За макс 3 часа сте горе и след дежурните хапка, пийка и фотка, се мятате надолу, за да изпитате истински МТБ оргазъм!

Не забравяйте, че Костина могила е връх, който всъщност е под истинския връх! Да, странно е и много хора себъркат, но ако следвате трака, всичко е точно ;-)

Още от самото начало започват игривите участъци и много апетитни дропчета. Тези скок-подскоци не свършват до самия край на спускането.
Пътят се пресича на няколко места, но ако следвате прилежно трака, няма как да се объркате. Дървосекачите се бяха опитали да ни развалят кефа с разкаляни участъци и нахвърляни по пътеката трупи, но не успяха.

UPDATE 2018
Актуалното към тази и без това топ-пътека, е нова опция в средата, която задължително трябва да пробват любителите на серпентини!
На следата (добавих корекция) ясно се вижда как след хижата леееко се подсича по един черен път и започва разкошотията. Няколкото нападали буки да не ви притесняват - струва си!
Изводите след двете спускания, които метнахме (асистирано извозване с МПС) е, че:
1. Въобще нямате работа в Црънча, ако има как да ви качат по асфалта до върха откъм Дебръщица
2. Въобще нямате работа на върха (Костина могила), ако искате концентрат от най-доброто и има кой да ви качва по пътя до паркинга пред изоставената хижа
3. В зависимост от предпочитанията ви, ако искате предимно бързо и тенично, спускате по дадената следа. Ако искате предимно технично + серпентини, спускате по корекцията с точки след хижата.

https://www.pinkbike.com/video/353042/

Хапването отново е най-добро точно тук. 

Трудност

Ниво - може да се кара от всеки и в двете посоки, но надолуто ще затрудни начинаещите. По-напредналите истински ще оценят благините и със сигурност ще питат за още!