БУКОВО - trail.bg

БУКОВО

1 year, 9 months ago

Това е един от онези маршрути, към които тръгвате с нагласата за нещо леко, бързо и между другото, а се оказва, че в края на спускането сте натокани и напомпани с адреналин!
Дали заради жегата, или просто защото ни мързеше, но смешните 500 метра денивелация ги мъдрихме няколко часа (срам ме е да кажа колко). Нагоре почти не се кара - бута се покрай селската река, но не е нищо особено. Малко по-тегаво става в края, когато оставяте реката и хващате вляво, по склона към връх Острец. Но отново нищо сериозно. Следва финално избутване и подсичащата върха пътека, която се кара и дори е доста забавна.

След всичко това започва спускането. Имате две опции, като ние избрахме западната (на трака съм сложил марка). По-надолу и двата варианта се събират.
Стръмно горско суркане, последвано от още по-стръмно подсичане на юг и след това започва баш-веселото! Бързи, сухи, безтегловни пътеки, десетки серпентини, всякакъв размер rolling stones... Освен всичко това, прекрасна панорама и простор.
Можещ финал ви изплюва буквално над къщите на Буково, а ако хванете Байряма, ще си тръгнете с богати армагани от местните мюсюлмани (снабдени с две джамии).

Ако някакси се озовете на върха за втори път и искате да разнообразите спускането до Буково, смело можете да го направите по маршрута за изкачване. Гарантирано удоволствие и качествен завършек.

UPDATE 2020
Тъй като явно освен нашите велосипеди, в района друго освен добитък не се движи, пътеката (в долната си част) става все по-задръстена с нападали камъни. Това разваля удоволствието, описано по-горе. 
От друга страна, ако извъртите (или ви качат с МПС) по пътя Места - Осеново - Рибново, точно преди фермата хващате спускащата се на запад пътека и следва доста вълнуващо подсичане. То ви извежда на премката преди връх Острец, където минава и трака. При този сценарий може да пуснате в обратната на трака посока към Буково. 

https://www.pinkbike.com/video/372123/

 

Трудност

Ниво - ако искате да карате надолу, за да си го върнете на вложеното бутане, нивото ви трябва да е поне средно. Стръмно е, сухо и липсва сцепление + многото и различни размери камъни.