БРЕСТНИК - trail.bg

БРЕСТНИК

1 year, 9 months ago

За този маршрут получих пълното съдействие от пловдивския МТБ-клуб Крива спица. Това беше и логичната развръзка, защото от хижа Здравец (или малко по-високо, вкл. Бяла черква) започват няколко много силни пътеки, които със сигурност са сред Must ride опциите за района.
Много е приятно да те водят, да ти показват, а ти само да караш, снимаш и се кефиш на терена... Направихме и ред идиотии, част от които ще се видят на видеото... :-)
Искам пак!

Спускането се покрива в началната си част с трасето от 24-часовият маратон (2010-2011г.), организиран отново от Крива спица. До началото му, както и до хижа Здравец, можете да стигнете по няколко начина, все лесни, вкл. и с МПС-логистика, затова тази част ще я прескоча. Няма да прескачам обаче самото спускане - разнообразен терен, в който ще намерите почти всичко от тази част на северни Родопи. Гарантиран кеф!
Непременно опитайте манджите на бай Иса (отбелязан на трака). В ресторанта му в стил дюшеме, задължително се поръчват ашуре и гюзлеме! Пропуснете ли, си оставате пишлеме...

Финалната част над Брестник е също много силна, а вместо по черния път към селото, последните 400-500 метра можете да се шмугнете в 2-3 опции за пътеки (ако ги забележите). Кръчмата "Позитано 20" е задължителна, а щом седнете, питайте за Катето - много добро дете... и не яжте от храстите :-)

UPDATE 2018
Ако ви примързи да въртите до началото на спускането, може директно да хванете надолуто, започващо малко след ресторанта на бай Иса. Скоростен черен път, усещащ се като пътека, с много шукарии!
Преди да излезете на параклиса Възнасение богородично, имайте едно наум, че ливадата е частна и не е ОК, ако нахълтате - има недружелюбни кучета и сприхав стопанин, на който му е писнало да връща натрапници...
Коригирах трака, за да няма изненади.

https://www.pinkbike.com/video/371329/

Трудност

Ниво - поне средно, за да не бутате двупосочно и не търсите спешен кабинет, или по-лошо...