БЕЗВОДНО - trail.bg

БЕЗВОДНО

1 year, 9 months ago


Кръстникът на село Безводно или е имал силно развито чувство за хумор, или силно се е объркал...
Още от отбивката през Комунига, та през целия път до язовир Боровица, изобилства от чешми! В самото Безводно ("центъра") има две с огромни чучури и дебит. Отделно, пролетта на 2015-та дойде с порои, които отнесоха пътя към селото, та в момента се заобикаля по 400 метров прокопан в гората обходен маршрут.

Както и да е - тук сме за да караме!
Какво ще караме?
Една епична пътека.

Част от маршрута на ПВ, спускането от разклона за село Три могили към язовир Боровица е меко казано епично начинание. Силно непрепоръчително за начинаещи и нехаресващи пътеки без "flow"... Тук т. нар. "родопско равно" е представено в най-грубата си форма, защото всичките 15 километра са ту нагоре, ту надолу! Има си страхотните попадения и силни моменти, невероятните гледки към старите махали, гънещата се река Боровица и язовира, но не е за всеки. Поне не и велосипедно.

Ако сте си наредили логистиката, можете да стартирате от разклона към Три могили. Ако не сте, ще трябва да избутате по трака, за да се спуснете обратно към изходната точка. По стар обичай, ние заложихме на втория сценарий, като това ни позволи да се запознаем по-отблизо с трасето и забележителностите му. Тежката зима на 2015-та буквално е помляла част от гората, та доста рязане и прочистване е паднало, за да се освободят поне част от пътеките в района. За щастие, като част от ПВ, този маршрут е перфектно прочистен и достъпен. Трудностите идват от постоянната промяна на нагоре-надолуто, както и от буквалната невъзможност за каране на много от местата - било поради ерозирала и чезнеща пътека, било поради rolling stones. Но, както казах, това е маршрут (в МТБ варианта си) само за любители на тежки терени. За сметка на това, там където се кара (70-80% от следата), ще можете да упражните почти всичко, което сте научили за това хоби.

Заредете се с количества вода, защото първите свестни чешми се появяват чак след като прецапате реката. Минавайки през Чакъровска махала, освен че ще позобате невероятните череши, вишни и сливи, ще имате "удоволствието" да се запознаете със стадо крави и няколко бика. Последните ще оставят траен и незабравим спомен, особено ако се сбият и вплетат рога буквално пред гумите ви, или по-колоритно - ви подгонят по тясната пътека... Както каза пъдарят, който ни посрещна, в такъв случай взимате една голяма пръчка и викайки, "ги шибате през рогите"... аз не посмях.

Ако бивакувате в района, перфектни възможности имате край самия път, малко преди селото. Поради никаквия трафик, страхотни пейзажи и лекуваща тишина, ще се почувствате като на курорт. 

 

Трудност

Ниво - ако ще карате велосипед, САМО за добре подготвени и издръжливи.