БЕЛИНТАШ - КАРАДЖОВ КАМЪК - МОСТОВО - trail.bg

БЕЛИНТАШ - КАРАДЖОВ КАМЪК - МОСТОВО

1 year, 9 months ago


За това място слушам от няколко години и най-после календарът и времето се наредиха така, щото пет калпака да замъкнем мощите си и единодушно да потвърдим - няма такова място!

Има много и все лесни начини да стигнете до скалата, наречена Белинташ. Отделно, в Google ще намерите достатъчно информация кой, кога и защо се е подвизавал тъдява. Това, което не намерих, докато готвех маршрута, бе байкърската гледна точка. Липсваше ми достатъчно информация откъде е най-добре да се спуснем, кое е по-удачното качване до Караджов камък, кои са силните пътеки в района. Това доведе до известни импровизации, но нюхът за добри пътеки не ни подведе и оттук нататък информацията ще е достъпна за всеки.

В зависимост от времето, с което разполагате, можете да видите (и покарате) между две и поне дузина от забележителностите около Белинташ. Ние имахме разписани командировъчни за два дена, но опасността от проливен дъжд на втория ден редуцира двойката до единица... Въпреки това мисля, че направихме много ползотворни еднодневни набези...
Най-логично е да започнете карането с посещение на Скалата. Освен, че ще бъдете гарантирана атракция за туристите, тук наистина ще се почувствате по-особено! Сигурно има някаква магия около този масив, но още по-сигурно е, че спускането много, ама много ще ви допадне! Ние си харесахме една бяла и широоока плоча, която ни свали бързо до поредица от шукаритетни пътеки, серпентини, улеи и т.н. благини. Не очаквахме, че ще попаднем на толкова концентрирана последователност от МТБ-радости. В края има още една скала - стръмна и доста мамеща, с която епично завършвате първото от двете спускания за деня. Реката предлата безплатна баня, а точно срещу вас е втората и лично за мен по-въздействаща забележителност - Караджов камък! Снимките и видеото са с №1.

Тръгвайки да катерим Камъка, допуснах фаталната грешка да попитам местен за маршрута. Опитът ни досега е показал, че питаш ли местен, обикновено бъркваш... Ако трябва сега да се кача, бих избрал черния път над Мостово, който се вие до билото. Оттам достъпът до Караджов е лесен. Виж, за спускането не бих пренебрегнал показаното в трака (въпреки черния път в началото), но с интерес бих обследвал и южната пътека.

Та, каза ни чичото да се мятаме "... по десното, щото левото било по-тегаво за въртене". Единствено смисъл от това имаше, че бутахме в гора, т.е. на прохлада и хубава сянка. Публикувах оригиналния трак от карането, за да можете да прецените откъде е добре и откъде не е, т.е. да коригирате маршрута си по ваш вкус. Ако ще го качвате през "нашата" гора, на 5.2 км не завивайте на ляво, а хванете дясното и по серпентините (чезнещ с годините черен път) ще се качите буквално до Камъка. Същото може да се направи и от южната страна на рида, но за там не мога да дам информация. 
След като се покатерите по стълбата, наохкате и наахкате (съвсем основателно) на гледките и цялостното извънземно разположение на скалата, идва Въпросът - откъде да се спусне?
Ако сте с много добри умения и търсите предизвикателства, пуснете го по пътеката, по която ние се качихме - от 6 км до 7.2 км. Толкова стръмно, технично и на ръба спускане надали ще сте имали! В края му се облещвате срещу Хайдук кая и продължавате по още една, не по-малко вълнуваща пътека, която е достоен завършек за деня.
Ако пък не желаете да се вкарвате в приключение, спускането може да стане или отново през серпентините с връзка към Хайдук кая, или по южните пунктири, или (ако имате повече време), през двете северни опции, спускащи се над Мостово. 
Каквото и да изберете, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се качете до Караджов камък - няма да съжалявате! Снимките и видеото са с №2.

В Мостово има един магазин с меко казано беден асортимент, т.е. на особена хапка и пийка не разчитайте. От друга страна, в района има няколко комплекса с къщи за гости и дори басейн + тенис корт... Ако сте си постлали предварително настаняването, ще има на какво да легнете. Ние си бяхме постлали палатки и бивакуване, и не съжалихме. 

https://www.pinkbike.com/video/366843/

https://www.pinkbike.com/video/366915/

Трудност

Ниво - догоре все някак ще издрапате (по лесния или по трудния начин), но надолу трябва да внимавате! И от Белинташ, и от Караджов камък, липсата на достатъчно опит може да ви вземе здравето (буквално).