БЕДЕН - trail.bg

БЕДЕН

1 year, 9 months ago


Подходихме с много надежди към това село, защото по първоначален план, след като видим крепостта Беаден, би трябвало да се спуснем чак до Настан по едни близо 8км пътеки.
То хубаво, обаче въпросните пътеки остро липсваха... или поне бяха дотолкова обрасли и накъсани (в началната и средна части), че префасонирах трака и заложих на сигурното (доколкото може да има сигурно в Родопите след такава зима). Поради тази причина приложеният трак не е обходен в целия си блясък и има теоретична вероятност нещо да не е както го виждате... ;-)
Въпреки това, продължавам да твърдя, че това село си струва въртенето, както и че терена около и над Беден си струва суркането.

Крепост няма. Има купчина камъни и много изкопи от иманяри. Един от тях дори сподели, че има таен тунел, минаващ през билото и излизащ около съседното село Брезе. Остава да проверим дали финалната част от първоначалния ни план я има, защото наличните каменнопътечести подсичания на картата още не ми дават мира.

Черешката на престоя ви би трябвало да е минералния извор отдясно на разклона за Брезе. След като подминете една китна селяния, наричаща се "БАР", по черния път край реката ще стигнете до един горещ минерален извор. Добри хора са иззидали корито, където с помощта на кратка задача по математика на тема тръби, дебит и за колко време ще напълнят басейн, можете да си устроите чудна баня! Ако е нощ и няма много зяпачи - и други работи...

 

Трудност

Ниво - въртенето е леко досадно, но пък е по хасфалт, та няма да ви затрудни особено. Черният път до крепостта също. Спускането е подходящо за средно напреднали, но и начинаещи, и напреднали биха се забавлявали доволно добре.

Галерия