АСЕНОВГРАД - СВЕТИ ИЛИЯ - АСЕНОВГРАД - trail.bg

АСЕНОВГРАД - СВЕТИ ИЛИЯ - АСЕНОВГРАД

1 year, 9 months ago

Поредната асеновградска МТБ прелест, разположена непосредствено над града. Можете да се качите до параклиса по класическия (през манастира) или модернистичния начин - избутвайки директно по пътеката. Ние предпочетохме да сме модерни, защото нямахме много време.
 
Ако не искате да прекалите с модернизма, докато бутате е важно да внимавате, за да не изтървете мястото, където пътеката се раздвоява с варианти "през билото" и "през гората". Има табелки и горещо препоръчвам минаването през гората. Така ще можете да карате и много по-бързо да се доберете до параклиса. Ако тръгнете през билото, ви очаква тежко бутане и много "Мамата". Да, гледките са уникални, но можете да им се насладите и при спускането, ако сте избрали билния вариант. Имайте предвид, че почти по цялото било има застаряващи кари, които независимо от наклона, протягат хищни остри ръбове към гумите ви! Ще призная всеки, който успее да спусне от параклиса до разклона, без да направи поне едно прещипване... :-)

GPS тракът показва двете опции за спускане.

https://www.pinkbike.com/video/364749/

Трудност

Ниво - качванията са по възможностите на всеки умеещ да върти, но спусканията (за да карате) изискват минимум средни умения (ако спуснете през гората) и много добри (ако спуснете през билото). Черепът горе е заради билното спускане.

Галерия