АРДА - ИЗВОРИТЕ, АРДИН ВРЪХ - trail.bg

АРДА - ИЗВОРИТЕ, АРДИН ВРЪХ

1 year, 9 months ago

Излишно е да въздишаме колко магия има в Родопите, затова - директно по темата. Не идвайте тук, ако нямате поне 3-4 свободни дни! Между Смолян и село Горна Арда е концентрирано толкова много каране, че ако ще биете 300 км от София (примерно), горчиво ще съжалявате, ако не останете повече от weekend.
В този маршрут ще стане въпрос за трите спускания от Ардин връх, които пълноценно изпълват деня, както и сърДцето и душата!
На върха можете да се качите по няколко начина, но с МТБ-велосипед най-сигурно е да си избутате по някое от спусканията. Всъщност, "гара разпределителна" е на 200 метра под върха, при Студена вода - една от десетките чешмички в района. Оттам нагоре следват поне дузина мазни серпентини, на които ще се насладите при спускането. Избутвайки, ще излезете на границата с Гърция и под върха (известен още и като Малък Юрт).
 
СПУСКАНЕ №1
Мятате серпентините и стигайки до Студена вода, продължавате право надолу, северно, в посока къщЕто Дядова ряка. Спускането е под 3 км, но пък ще летите сред букове и иглолистни и ще квичите от кеф! Мотористите още не са успели да го съсипят, та... използвайте намалението.

СПУСКАНЕ №2
От върха, през серпентините, та до Студена вода е copy/paste на №1. При водата не продължавате направо, а правите 90-градусов ляв и хващате пътеката към извора на р. Арда. Би трябвало да ви е познато, тъй като вероятността да сте се качили оттам клони към 100%... до извора е голям кеф, оттам надолу става още по-голям. Отново стигате до Дядова ряка и ако имате още сили, избутвате пак до върха, или поне до извора.

СПУСКАНЕ №3
Ако сте направили третото избутване до извора (или върха), ви предстои най-дългото и достойното за финал на деня спускане! Близо 5 км (от върха), свършващо в махалите над с. Горна Арда. В средната и долната му част аналнозаченатите с кросарки са успели да поизорат пейзажа, но все още е красиво и прави блясъка в очите.
Следата е обща, за трите спускания. Чертана е на базата на BGMountains. Маркировката в района е добра и трудно ще се объркате.

 

Трудност

Ниво - за поне средно напреднали, но няма невъзможни места, т.е. ако сега прохождате, ще оцелеете.