ЯЗОВИР КАЛИН - х. ИВАН ВАЗОВ - РИЛСКИ МАНАСТИР - trail.bg

ЯЗОВИР КАЛИН - х. ИВАН ВАЗОВ - РИЛСКИ МАНАСТИР

2 years ago

Едно от задължителните карания на Рила!
Отделете си поне weekend, за да се насладите на уникалните гледки в района. Преспиването е в хижа Иван Вазов. Ако пък много бързате, маршрутът може спокойно да се направи и за един ден, особено топъл и дълъг.
Тракът започва от хижата, защото дотам е повече от ясно - въртите по красивия път до ВЕЦ-а, оттам продължавате до Винчето, а след това спускате по един силно чакълест път до отбивката за хижата. Внимавайте да не я пропуснете - вдясно има маркировка, а и се вижда в далечината! По принцип всеки, който е тръгнал на подобни пътешествия, би трябвало да има опит с карти или GPS устройства, където отново има карти. В противен случай и при липса на водач не ви съветвам да опитвате.
Ще оставя на снимките да покажат само малка част от това, което очаква очите ви...
Мога да разделя трасето за спускане на три части - подсичащ сингъл трак, полянен АМ и скоростна горска.
Сингъл тракът подсича с типична вкопана сред камъни и корени пътека няколкото върха по пътя. Нямате голям избор на линии, имате технично спускане по коварен терен с бягащи камъни. 
Втората част най ми допадна - полянен АМ с интересни и скоростни суркания, дропения, храстения и голям избор на линии.
Третата част влиза мощно в гората с тясно и коварно зеещо отдясно "празно", в което нямате никаква работа. След това се разширява и става скоросна горска пътека с разни препятствия (повечето преодолими). Излиза точно на една от най-големите (за голямо съжаление) цигании в страната - Рилски манастир.

 

Трудност

Ниво - ако искате да карате всичко, трябва да сте напреднал. Ако пускате краче и попренасяте тук-там, също се ядва. Начинаещите ще се измъчат.