САПАРЕВА БАНЯ - ЕЗЕРАТА - ОТОВИЦА - ОВЧАРЦИ - trail.bg

САПАРЕВА БАНЯ - ЕЗЕРАТА - ОТОВИЦА - ОВЧАРЦИ

1 year, 9 months ago


 
Ще прощавате емоционалния подход в описанието, но този маршрут е наистина новият ми №1, когато говорим за спускане над Овчарци. Дълъг, невероятно красив, събирателен на почти всичко от тази част на планината, кръгов и улеснен от наличието на лифт - какво по добро?
А, пътеката ли - лудница!
 
Но, нека започнем отначало.
Първо намирате начин да се доберете до лифта за Седемте рилски езера (10 лв еднопосочен билет + 5 лв за паркинг), след което за 10-15 минути сте пред хижата, а за още час сте над "Окото" и атакувате връх Отовица. Атаката е кратка, като през цялото време се снима и диша тежко...
Веднъж качили се до билото, започва приятно подсичане (имате опция да слезете до хижа Иван Вазов), което освен с технично каране, ще ви снабди с поредна доза поводи за снимки - Мусала, Мальовица, Калините, Черното езеро, долината на юг от вас... има още много и така е почти до края.
Подсичането свършва с кратко избутване до началото на същинското спускане, където започва и истинската лудница!
Пътеката кърти, чисти и вози в най-добрите традиции на едно бързо, технично и зареждащо спускане. Мени на няколко пъти характера си, а след като влезе в гората, нещата стават още по-драматични! Серпентини и падове се редуват с бързи участъци и суркания. Достатъчно дълго при това.
 
Следва кратка пауза по черния път до хижа Отовица, където можете да посъберете каквото е останало от вас, за да се изнесете на съседното ребро и да се довършите - същото, още веднъж! Чак до селото!
 
Излишно е да описвам с думи нещо, което ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се кара. Просто невероятно силни пътека и маршрут, които лично за мен са може би най-добрите в тази част на планината!
Ще опитам в най-скоро време да снабдя това представяне и с видео.
Също въпрос на време е да извадим на бял свят още няколкото много добри пътеки над Овчарци, както и вариант на този маршрут, но със спускане през връх Кабул.   

Ядене и пиене в Сапарева баня можете да намерите буквално на всеки ъгъл, а ако имате време за басейн и плацикане, това е мястото!

 

Трудност

Ниво - минимум средно и нагоре. Иначе ви очаква бутане и надолу.