ПОЛИЧИТЕ - БИСТРИЦА - trail.bg

ПОЛИЧИТЕ - БИСТРИЦА

1 year, 9 months ago

Макар, че в тази част на Рила ровичкаме от 2012-та, поради кривата логистика на маршрута, досега не се е случвало да влезе в колекцията на Туршията. Крива е, защото за да се качите на връх Голям Полич и да спуснете към село Бистрица (или Дупница), трябва да направите едно от тези неща:
 - да хванете старото шосе от юг (Пастра) и да се изсерпентините до Черното езеро и Калините
 - да се кандилкате на лифта (или тикате под него) до 7-те рилски езера, оттам да спуснете до х. Иван Вазов, след това да бутате/носите до Калините
 - да махнете с ръка и в началото с каране, в средата и края с тикане, да минете по трака в обратна посока, т.е. отдолу-нагоре.

Каквото и да изберете от горните, или е свързано с допълнителен шофьор, който да ви разнася до Пастра или до Паничище (лифта), или с допълнителна доза мерак, та да се навиете да бутате поне четири-пет часа, за да поемете едни около 1800 метра н.в... та, затова казах в началото, че логистиката е крива.

Годината е 2019-та, а главният виновник да заговорим отново за това каране, се нарича Тодор Зъбов. Попита ме той един ден, дали съм го карал и мога ли да му дам повече информация. Изговорих ги аз първите два абзаца от написаното по-горе, споделих за култовите улеи над Бистрица и познанията си по частта до 1800 м.н.в. от следата. Явно не съм успял да го откажа, защото човекът (заедно с цяла компания) метна всичките пот и "мамата" от езерата до Дупница и ме провокира да проверя за какво иде реч. Бутането отдолу-нагоре доведе до това, че ще предложа общо три варианта на това спускане.

Иде реч за нещо наистина епично, дълго и наситено с всякакви елементи спускане, което няма как да забравите! От типичното високопланинско било, през големите плоски камъни, подсичанията и коловозите на сек'ви 4х4 и двуколесни аналнозаченати офроудъри/мотористи, та до вълшебната и остро технична на места жълта маркировка, или изораната стара животинска пътека - абе, няма слабо в това спускане!
Всъщност, има - краят. На около 1100 м.н.в. (т.е. след 1500 м. спускане и 11км. по-късно) кефът свършва, защото започва досаден и друслив черен път, който ще ви тормози чак до края. Да, надолу е, да пет километра са, но след преживяното дотук, този участък е като брейк-бъмп на прясно изгладен вираж! За да завършите карането с усмивка, преди финалния километър до селото, следете за палава пътека вдясно - ако я хванете и следвате до края, бързо ще забравите за скуката.

Ето обобщено трите варианта, които имате за спускане от връх Голям Полич в посока село Бистрица (или Дупница):

1. Вариант Flow.
Следвате трак №1, който е и предложението на Тодор. Представлява волно билно каране с елементи на разсъждение, но като цяло следва класическата жълта маркировка до т. нар. Кучешки преслап (1800 м.н.в.). Оттам се продължава по стария животински път, който моторджиите са превърнали в нещо, подобно на flow-трасе в байк-парк. Много скорост, много летене и точно, когато започваш да не ги мразиш толкова, че съсипват всичко, през което минат, влизаш в гората... Старият улей, по който местните са качвали животните нагоре към пасищата, е набразден и насечен от дузина линии, където идиотите се изрязват с моторите си. Да, кара се. Да, все още е готино, но това място скоро ще бъде застигнато от съдбата на съсипаната пътека под Ташмандра. Ерозията вече работи по въпроса.
Краят на кефа е на 1100 м.н.в., където започва споменатият по-горе черен път.

2. Вариант Enduro.
Тук се следва ИЗЦЯЛО жълтата маркировка. Изискват се повечко нерви и усилия, защото след като двете пътеки (№1 и №2) се разделят на 1800 м.н.в. в района на Кучешки преслап, по тази следа предстои да качите и спуснете четири малки връхчета по пътя си, т.е. да има леко зиг-заг в денивелацията. Не е нищо сериозно, просто в този участък няма как да търсите споменатия в №1 flow. За сметка на това обаче, ще преядете с малини и червени боровинки - навсякъде са! Има няколко къси участъка (5-10 м.) където може и да пуснете крак, защото са доста технични, но пък какви снимки стават!
След като изкачите и последното от четирите връхчета и направите 90 градусов ляв, започва най-силната част от този вариант - 2 км спускане през стръмна гора! И тук има следи на моторджии-донори, но все още не са успели да прецакат на 100% пътеката. Разкошна е и си струва всеки метър от тикането! В края се слива с Вариант №1 и продължава по черния път.

3. Вариант Save Mode (опция).
Тази опция е САМО в случай, че сте минали по жълтата маркировка, т.е. сте по Вариант №2. Преди въпросното 90 градусово ляво, можете да хванете 90 градусово дясно, което ще ви изведе по скоростен и стръмен черен път до Бистрица. Не, че има смисъл да го правите, но ако ви се експериментира, споделям, за да се знае. Това е връзка към маршрута, който качих през далечната 2012-та. Във финалната част в НИКАКЪВ случай не пропускайте улея, който ще даде отговор на въпроса (в случай, че се чудите) "мога ли да карам МТБ, или само се возя".

 

Трудност

Ниво - за да се направи в цялост, трябва да сте в много добра форма! Вземете си много вода.